Külföld

Fidesz: Kiállunk a nemzeti alkotmányos intézményekért

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mély megdöbbenéssel és aggodalommal tekint az Európai Parlament októberben 21-én, a Lengyel Köztársaság Alkotmánybíróságáról elfogadott állásfoglalására - áll a kormánypárt EP-delegációja által pénteken este kiadott közleményben.

Fidesz: Kiállunk a nemzeti alkotmányos intézményekért
A Fidesz EP-képviselői szerint az Európai Parlamentnek a lengyel Alkotmánybírósággal kapcsolatban elfogadott határozata nemcsak Lengyelország szuverenitását és alkotmányos önazonosságát sérti, hanem kifejezetten roncsolja az európai együttműködés alapvető pilléreit, az uniós jog autonómiáját és a Szerződésekben biztosított intézményi egyensúlyt.
Fotó: MH

A Fidesz EP-képviselői szerint az Európai Parlamentnek a lengyel Alkotmánybírósággal kapcsolatban elfogadott határozata nemcsak Lengyelország szuverenitását és alkotmányos önazonosságát sérti, hanem kifejezetten roncsolja az európai együttműködés alapvető pilléreit, az uniós jog autonómiáját és a Szerződésekben biztosított intézményi egyensúlyt. Az európai jogközösség megóvásának és fejlődésének zálogát az Európai Unió Bírósága és a tagállami bíróságok közötti párbeszéd jelenti.

A nemzeti jog és az uniós jog viszonyát érintően meghozott lengyel alkotmánybírósági döntés miatt szervezett parlamenti vitán az Európai Parlament állásfoglalásában a lengyel Alkotmánybíróság függetlenségét kétségbe vonva illegitimnek, és a lengyel alkotmány értelemzésére alkalmatlannak minősítette a varsói taláros testületet.

A közlemény kiemeli: különös aggodalomra ad okot, hogy az Európai Parlament egy nemzeti alkotmánybíróság illegitimnek minősítésével nemcsak az adott tagország szuverenitását, hanem az uniós jogrend autonómiáját is aláássa. Az európai jogközösség a tagállamok jogrendszereiből, és egy, a tagállamok által életre hívott közös, de a tagállamok jogától függetlenül érvényesülő jogrendszerből áll.

E jogrendszerek közötti esetleges összeütközések feloldására kizárólag a kölcsönös, és egymás hatáskörének tiszteletén alapuló bírósági párbeszéd szolgálhat. Az integrációért viselt felelősség azt követeli meg, hogy a bíróságok egymást meghallgassák, és még akkor is tekintettel legyenek egymás érveire, ha azok eltérőek.

Az Európai Parlament állásfoglalása ezt a bíróságok közötti párbeszédet, végső soron pedig az uniós jog autonómiáját, a Szerződések épségét, valamint az abban biztosított intézményi egyensúlyt roncsolja. A Fidesz európai parlamenti delegációja a beavatkozást a leghatározottabban elítéli és elutasítja - zárul a magyar kormánypárt EP-delegációjának közleménye.

Kapcsolódó írásaink