Külföld

Német tartományi miniszter mondott köszönetet hazánknak a határok megvédéséért

A németországi Baden-Württemberg tartomány frissen megválasztott igazságügyi és migrációért felelős minisztere köszönetet mondott Magyarországnak, amiért megvédi az Európai Unió külső határait és féken tartja az illegális bevándorlási hullámot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban, miután tárgyalásokat folytatott Marion Gentges tartományi miniszterrel.

Német tartományi miniszter mondott köszönetet hazánknak a határok megvédéséért
Szijjártó Péter külügyminisztert Stuttgartban fogadta Baden-Württemberg tartomány frissen megválasztott igazságügyi és migrációért felelős minisztere, Marion Gentges
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Európa ismét komoly migrációs nyomás alatt áll, ráadásul ezúttal nem csak dél és délkelet, hanem kelet felől is.

Szavai szerint utóbbit „a németek újra közvetlenül érzik a saját bőrükön”, hiszen a Belarusz felől érkező bevándorlók egy része már megérkezett Németországba vagy annak határára.

Kiemelte, Marion Gentges migrációért felelős miniszterrel egyetértettek abban, hogy az EU-nak képesnek kell lennie a külső határai védelmére, ahogy abban is, hogy a szolidaritásnak több formája létezik, így nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy egy ország befogad-e migránsokat vagy sem.

A német miniszter köszönetet mondott Magyarországnak a határok megvédéséért és a migrációs nyomás megfékezéséért - húzta alá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kormány a jövőben is így fog eljárni.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: Brüsszelnek jelentős mértékben változtatnia kell a migrációs politikáján ahhoz, hogy az Európai Unió sikerrel meg tudja védeni magát.

„Mindaddig, amíg Brüsszel életben tartja a kötelező kvóták kérdését, a migránsok befogadását szorgalmazza, illetve a határvédelmet emberi jogi és nem biztonsági kérdésként kezeli, addig nagyon komoly nyomás alatt és nagyon komoly kihívás előtt fogunk állni” - jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte: sokkal sikeresebb lehetne a védekezés, és a kontinens nagyobb biztonságban lenne, ha elismernék a határvédelem elsőbbségét Európában.

Kapcsolódó írásaink