Külföld

Az önazonossághoz való jogot fejleszteni kell

Konferencia a kisebbségek védelméről

Magyar politikusok álltak ki a nemzeti kisebbségek védelmezéséért kedden a strasbourgi Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett konferencián.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a testület magyar elnökségének legfontosabb célja a nemzeti kisebbségek védelmének ügye. Ebben a kérdésben – tette hozzá – Magyarország úgy véli, hogy szükséges olyan új intézkedéseket bevezetni az európai és globális szabályozásokban, amelyek megerősítik a nemzeti kisebbségek önazonossághoz való jogát.

Kalmár Ferenc miniszteri biztos elmondta: „A nemzeti kisebbségvédelem nem belügy, hanem európai ügy, amelynek alapja a nemzeti identitás.” Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint az ET-tagországok területén mintegy százmilliós nemzeti kisebbség él.

„Ügyük nem magyar ügy, nem is kizárólag közép-európai, hanem általános jelenség” – hangsúlyozta. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az ET meglévő eszközrendszere, a nyelvi charta és a kisebbségvédelmi keretegyezmény hatékony fellépést biztosít a nemzeti kisebbségek védelmére, így az EU-nak is fokozatosan csatlakoznia kellene ezekhez a konvenciókhoz, és ezekre építve létre kellene hoznia saját kisebbségvédelmi rendszerét.

Kapcsolódó írásaink