Külföld

Milos Zeman elnök hatáskörének átruházásáról tárgyalnak

Késik az új kormány kinevezése

Kimeríti azokat a feltételeket Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota, amelyek esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére – állapította meg a szenátus alkotmányügyi bizottsága Prágában.

A felsőháznak arról kellene határoznia, hogy a köztársasági elnök komoly egészségügyi okok miatt képtelen betölteni hivatalát – mondta Zdenek Hraba, a szenátusi bizottság elnöke.

Milos Zeman államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat. Az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. A 77 éves cseh államfőt – akinek alkotmányos kötelessége, hogy az október 8–9-i választások eredménye alapján a 30 napos óvási időszak elteltével kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – nyolc napja vitték be a kórházba, ahol máig intenzív osztályon kezelik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom