Külföld

Varga Judit: A jogállamiság vitáiban nem fogunk engedni a zsarolásnak

Nem szabad megengedni, hogy az Európai Bizottság civil szervezetek és más érintettek véleményének kritika nélküli átvételével alkossa meg jogállamisági jelentésének alapját - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban kedden.

Varga Judit: A jogállamiság vitáiban nem fogunk engedni a zsarolásnak
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Az európai uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit kijelentette: jogállamisági jelentésének elkészítéséhez a brüsszeli testület kormánykritikus civil szervezetek beszámolóját veszi át bármifajta ellenőrzés nélkül.

Megjegyezte: az Európai Bizottság kiszervezi a munkát senki által meg nem választott, főként kormánykritikus civil szervezeteknek. Ennek eredményeképpen a Magyarországot elemző jelentés négyszer több hivatkozást tesz civil szervezetek beszámolóira, mint a nyugati és északi országok esetében. Hozzátette: a brüsszeli testület a civil szervezetek beszámolóját bármifajta ellenőrzés nélkül átveszi.

Felvetődik a kérdés, hogy ha egy tagállam nem ért egyet az ajánlással, a jogállam szellemében milyen jogorvoslati eszköz áll rendelkezésére, hogy tiltakozzon az önkényesen, minden alap nélkül megállapított indítvány ellen - mondta.

„Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni” - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: Magyarország sérelmezi azt is, hogy az uniós bizottság ahelyett, hogy biztosítaná a tagállamok közötti egyenlőséget, kettős mércét alkalmaz a jelentés elkészítésekor.

A lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntésével kapcsolatban, amelyben a testület a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg azokon a területeken, melyen az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre, Varga Judit azt mondta: a lengyel következtetés azt mondta ki, hogy az európai jognak és az európai uniós intézményeknek is megvannak a maguk korlátai.

A Lengyelországot érő támadások azt mutatják, hogy „olyan időket élünk, amikor az uniós jogot és az uniós értékeket az uniós jog ellenében akarják álságosan védeni. Hiszen maga az uniós szerződés állapítja meg azokat a korlátokat, hogy mely területek tartoznak uniós és melyek tagállami hatáskörbe” - fogalmazott.

Az energiaárak témakörét érintve arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímavédelem eszközeinek megválasztása körültekintést igényel, ugyanis ezen múlik, hogy ki fizeti meg a „klímaharc” árát.

Magyarország fontosnak tartja, hogy ne a fogyasztók, a lakosság, a háztartások, hanem a nagy „klímarombolók” fizessenek - jelentette ki.

Szavai szerint a brüsszeli testület asztalán heverő tervek azonban nem elégítik ki ezt az igényt. Az Európai Bizottság elhibázott szabályrendszere is okozója az energiaárak elszabadulásának - mondta. Hozzátette: tagállami szintre lebontott hatástanulmány készítése szükséges mindenfajta vonatkozó intézkedés meghozatala előtt. Le kell vonni a tanulságokat, a hiányosságokat orvosolni kell, mielőtt új közös vállalást tenne az európai közösség - mondta.

A migráció témakörében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Litvánia határain jelentkező, Fehéroroszország felől érkező migrációs hullám jelentette vészhelyzetre a balti ország kormánya saját megoldásokat talált, ami mutatja, hogy az unió régóta zsákutcában veszteglő migrációs csomagja nem képes a válsághelyzetek azonnali és rugalmas kezelésére.

Bármilyen migrációs válsághelyzet esetében legyen meg a tagországok szabadsága arra, hogy eltérhessenek a közös menekültügyi jogszabályrendszertől - jelentette ki. Hozzátette, az olyan fizikai intézkedéseket, mint a migráció megállítását szolgáló határkerítés építése, az EU ne csak elvi alapon ismerje el, hanem fizesse is ki azok árát. Magyarország egy centet sem kapott az EU-tól az unió déli határának védelmét szolgáló kerítés megépítéséért - emlékeztett.

Az Európa jövőjéről szervezett uniós konferenciával kapcsolatban elmondta: Magyarország aktívan hozzájárul a vitához. Az Európa-szerte szervezett közel kétezer programból több mint háromszáznak ad helyet Magyarország a jövő nyárig tartó rendezvénysorozat keretében.

Objektum doboz

„Kitartunk lengyel barátaink mellett! A jogállamisági vitáiban nem fogunk engedni a zsarolásnak, megvédjük a magyar emberek érdekeit!” - szögezte le a tárcavezető.

Következő bejegyzésében Varga Judit ismételten megerősítette, hogy Magyarország és Lengyelország számíthat egymásra.

„Brüsszel teljes gázra kapcsolt, azért zsarolják Magyarországot és Lengyelországot, mert más alapokon nyugszik értékrendünk, máshogy gondolkodunk a világról és Európáról. Szúrja a szemüket, hogy megvédjük és támogatjuk a családokat, hogy elutasítjuk a migrációt és birodalom helyett az erős nemzetek erős Európáját építjük” - írta a miniszter, hozzátéve: „Egyet elfelejtenek. Mi ennek a klubnak a tagjai vagyunk és maradunk is. Ennek a klubnak szabályai vannak, melyeket régóta lefektettek már az Alapszerződésekben. Ezeket az alapelveket azonban nem mi, hanem Brüsszel akarja áthágni, mégpedig erőszakkal”.

Objektum doboz

Ha nem lenne elég a sok jogállamisági jelentés és kötelezettségszegési eljárás, még olyan források megvonásával is zsarolják országainkat, melyek száz százalékban járnak nekünk, hiszen azokért a magyar és lengyel emberek keményen megdolgoztak - hangsúlyozta Varga Judit, emlékeztetve: míg Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt vegzálják, addig Lengyelországot azért támadják, mert gátat szab a lopakodó uniós hatáskörbővítésnek. „A nyomásgyakorláshoz már hozzászoktunk, Budapest és Varsó kitart, vállt vállnak vetve. A magyar kormány kezdettől fogva kiállt a lengyel Alkotmánybíróság határozata mellett, amely rávilágít az Unió intézményeinek hibás gyakorlatára” - tette hozzá Varga Judit, aki mélységesen egyetért Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, aki EU-s vezetőknek írt hétfői levelében kifejtette, hogy az uniós jog elsőbbségének elve nem korlátlan, csak azokon a területeken érvényesül, amelyek uniós hatáskörbe tartoznak.

„Azok a hatáskörök, amelyeket a tagállamok nem ruházták át az unióra, a tagállamoknál maradnak. A klub szabályait tehát nem Magyarország és Lengyelország szegik meg, hanem a brüsszeli bürokrácia, ezekkel az alattomos és ideológiailag elfogult politikai játszmákkal! Mi nem fogunk meghátrálni, tiszta lelkiismerettel és egyenes gerinccel ülünk ma tárgyalóasztalhoz az Általános Ügyek Tanácsában” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink