Külföld

Óvatosságra intette az uniót Angela Merkel

A német kancellár szerint az EU-s források befagyasztása helyett Brüsszelnek tárgyalnia kellene Magyarországgal és Lengyelországgal a problémák megoldása érdekében

Védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot az Európai Bizottsággal szemben Angela Merkel. A német kancellár szerint a tagállamok közötti problémákat párbeszéd útján kell rendezni, nem pedig büntetéssel és pereskedéssel.

Óvatosságra intette az uniót Angela Merkel
A leköszönő kancellár szerint párbeszéd és kompromisszumok kellenek
Fotó: AFP/John Thys

A Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folytatott politikája miatt figyelmeztette az Európai Bizottságot Angela Merkel kancellár. Az új német kormány megalakulásával visszavonuló politikus pénteken Brüsszelben a Politico című lap tájékoztatása szerint úgy fogalmazott: „Most annak van itt az ideje, hogy mélységében beszéljünk a lengyel kormánnyal, hogyan tudunk túljutni a nehézségeken. Komoly problémáink vannak, ugyanakkor azt tanácsolom, hogy ezeket párbeszéddel oldjuk meg, hogy kompromisszumokat találjunk.”

A kancellár hangsúlyozta, nem ért egyet azokkal, akik szerint a politikai különbségeket bírósági tárgyalások által kell megoldani. Merkel azzal kapcsolatban, hogy az uniós parlament jogi bizottsága perrel fenyegette meg az Euró-pai Bizottságot (EB), amiért az még nem alkalmazta a jogállamisági kondicionalitás rendeletet Budapesttel és Varsóval szemben, kijelentette: „Kissé elkeserítő, ha fogalmazhatok így, amikor az Európai Parlament azt mondja, hogy bepereli a Bizottságot. Nem hiszem, hogy ez bárhova is vezet.” Az uniós jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a megállapodás hosszú tárgyalások eredményeként jött létre, és minden oldalról kompromisszumkészséget igényelt.

Brüsszel mérlegeli bizonyos uniós források kifizetésének felfüggesztését a magyarok és a lengyelek számára a jogállamisági kritériumok állítólagos megsértése miatt. A testület egyelőre tartózkodik a radikális eszközök alkalmazásától, számos európai parlamenti képviselő viszont szigorúbb fellépést követel az EB-től.

Nyilvánosan is vállalta a felelősséget a szövetségi választáson elért kudarcért Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az elnöke. Armin Laschet a CDU ifjúsági szervezetének hétvégi münsteri kongresszusán burkoltan utalt rá, hogy kész akár lemondani is, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez mikor és milyen formában történhetne meg.

A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége a szavazatok 24 százalékát szerezte meg a szeptemberi választáson. Laschet szerint a győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a kampány során megmutatta, hogyan kell egységet mutatni az ellentétek dacára is. „Egykor ez volt a CDU erőssége is, a jövőben ismét ennek kell a párt erősségévé válnia, ha választást akar nyerni” – vélte.

Drámainak látja a CDU/CSU helyzetét Friedrich Merz. A politikus, aki Laschet lemondása esetén ismét indulhat a CDU elnöki posztjáért, a münsteri kongresszuson közölte, „el kell fogadnunk ezt a történelmi választási vereséget”. A kereszténydemokraták súlyos válságba kerültek, a pártnak először tartalmilag kell újrapozicionálnia magát, mielőtt a személyi cserékre sor kerül – tette hozzá.

Szövetségi szinten van szükség a CDU megújítására Hans-Georg Maaßen, az alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője szerint A CDU politikusa egy türingiai konferencián fontosnak nevezte, hogy Laschet nem akar a megújulás útjába állni, de szerinte az egész pártvezetést le kellene váltani.

A Zöldek egyébként vasárnap szűk körű pártkongresszuson döntöttek a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdése mellett az SPD-vel és a liberális FDP-vel. A liberálisok és a szociáldemokraták a következő napokban adhatnak felhatalmazást az együttműködésről szóló tárgyalásokhoz. 

Rendőrökre támadtak Berlinben

Nem zajlott problémamentesen a Köpi platz elnevezésű foglalt ház pénteki kiürítése Berlinben. A Berliner Morgenpost című lap szerint a szélsőbaloldali csoportok által elfoglalt épület megmentéséért ezrek tüntettek a környéken, többen tűzijátékokat lőttek a rendőrök felé, a zavargók kirakatokat rongáltak meg és autókat gyújtottak fel. A hatóságok közlése szerint a történtek következtében 46 rendőr megsérült, a zavargók közül 76 embert előállítottak. Andreas Geisel berlini szociáldemokrata belügyi szenátor elítélte az esetet. Mint mondta, a rombolás egyetlen problémát sem old meg, a város vezetése pedig nem fogja engedni, hogy megfenyegessék. Franziska Giffey, Berlin leendő polgármestere az RRB rádióban szintén arról beszélt, hogy az erőszak nem oldja meg a problémákat. A Köpi platz kiürítése ellen nemcsak a német fővárosban, hanem Hamburgban is tiltakoztak, ahol körülbelül ötszáz szélsőbaloldali vonult utcára. (HSz)

Kapcsolódó írásaink