Külföld

Még mindig nem lehet tudni, kik rendelték meg a máltai oknyomozó újságírónő megölését

Jogállami hiányosságok

A felelősök elszámoltatására és átlátható eljárás lefolytatására szólított fel Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a meggyilkolt máltai újságíró nő ügyével kapcsolatban.

Még mindig nem lehet tudni, kik rendelték meg a máltai oknyomozó újságírónő megölését
Fotó: AFP/Stringer

A Daphne Caruana Galizia (képünkön feltartott transzparensen) ellen elkövetett merénylet negyedik évfordulója alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy a hatóságok azonosítsák a felelősöket, és kezdeményezzenek velük szemben büntetőeljárást. „A jogállamnak érvényesülnie kell a hatalommal szemben. Ez a szükséges reformok végrehajtását és az elszámoltathatóság biztosítását jelenti” – fogalmazott.

Az emberi jogi biztos korábban már arra szólította fel a máltai kormányt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja a nyomozás átláthatóságát, és biztosítsa az oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét. A máltai újságírónő számos, a szervezet bűnözéssel összefüggő korrupciós esetet és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, amelyekben több magas pozícióban lévő politikus is érintett volt. Egy, az autójába rejtett pokolgép végzett az újságíróval 2017-ben. Azóta több vád is érte a máltai kormányt, hogy akadályozza a gyilkosság felderítését.