Külföld

David Amess halála sok visszás kérdést vet fel

Képtelen az őszinte szembesülésre az iszlamizmus súlyosbodó problémáját illetően a brit politikai elit

Sablonos reakciók érkeznek a brit közélet vezető személyiségeitől a terrorista merénylet áldozatául esett brit parlamenti képviselő tragédiája után. A 69 éves konzervatív politikust pénteken szúrta le egy 25 éves szomáliai hátterű, brit állampolgárságú férfi.

David Amess halála sok visszás kérdést vet fel
Boris Johnson (balra) és Priti Patel (jobbra) is lerótta kegyeletét
Fotó: AFP/EyePress News

Mélyen megrázta a brit közvéleményt a David Amess konzervatív képviselő ellen elkövetett iszlamista indíttatású merénylet, amely Leigh-on-Sea délkelet-angliai városkában történt a képviselő egy, a választóival történő rendszeres konzultációi során. A helyi polgárokkal elvegyülve a merénylő Amess közelébe jutott, ahol kést rántva halálra szurkálta a politikust.

A brit sajtótermékek kommentszekcióikat ugyan erősen cenzúrázták vagy teljesen lezárták, de a felháborodott polgárok így is több fórumon követeltek radikális változásokat saját biztonságuk és társadalmuk demokratikus berendezkedésének védelmére. Politikusaiktól viszont egyelőre az együttérzésre utaló kijelentéseken és a kivizsgálást indítványozó ígéreteken kívül nem kaptak konkrét válaszokat.

A brit kormányfő, Boris Johnson, aki szombaton virágokat helyezett el a meggyilkolt parlamenti képviselő választókörzetében, úgy nyilatkozott, David Amess az egyik legjóindulatúbb, legkedvesebb és legudvariasabb politikusuk volt. Priti Patel belügyminiszter pedig azt közölte, hogy felülvizsgálják a választott politikai tisztségviselők biztonságát. „Minden intézkedést meg kell hozni a parlamenti képviselők biztonsága érdekében, hogy végezhessék a választott tisztségviselőként rájuk háruló feladatokat” – jelentette ki.

A belbiztonságért felelős miniszter azt is felvetette, hogy meg kéne szüntetni az online térben a közösségi médiákban kommentelő személyek anonimitását is, akik sértő és extrém nézeteket terjesztenek. „Ez így nem mehet tovább”, szögezte le Patel. Gordon Brown, volt munkáspárti miniszterelnök úgy nyilatkozott, „a gyilkosság egy demokrácia elleni támadás volt, ezért a válaszunk nem lehet kevesebb demokrácia”, közvetve utalva ezzel azokra a hangokra, akik a határok erősebb védelmét és a radikális iszlám elleni keményebb fellépést követelnek.

Nagy Britanniában nem ez volt az első parlamenti képviselő-ellenes merénylet. Jo Coxot, a Munkáspárt 41 éves képviselőnőjét 2016-ban három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leedsben a tettes. Mivel Cox bevándorláspárti és multikulturalizmust támogató nézeteiről volt ismert, továbbá a brit EU-tagság fenntartásáért kampányolt, a szélsőséges nézeteket valló elkövető ezeket nevezte meg tettének indítékaként. Hat évvel korábban, 2010-ben pedig egy iszlamista elkövető Stephen Timms munkáspárti képviselőt késelte meg, aki a támadást túlélte.

Sir David Amess 1983 óta volt tagja a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, markáns EU-szkeptikus nézeteiről volt leginkább közismert. Magyarországgal közvetve a Raoul Wallenberg svéd diplomata tetteinek elismeréséért folytatott több éves kampány köti össze, aki a második világháború során több ezer magyar zsidó polgárt mentett meg. Amess Nagy-Britanniában tagja volt egy Izrael-barát szervezetnek is.

Emellett a volt képviselő gyakorta bírálta a brit BBC közszolgálati médiatársaságot, amelynek tudósításai véleménye szerint erős baloldali elfogultságot mutattak. David Amess ezenkívül az abortuszok szigorítása mellett is kiállt, és ellenezte az LMBTQ-közösségek jogainak további kiterjesztését, valamint az azonos neműek házasságát.

Kapcsolódó írásaink