Külföld

Az esedékes népszámlálásokon mindenki vállalja nemzeti identitását

Fontos az Európai Tanács álláspontja is

Új lendületet kaphat a nemzeti kisebbségek védelméről szóló Minority SafePack és nemzeti régiók polgári kezdeményezése azzal, hogy Magyarország tölti be az Európa Tanács és a visegrádi négyek soros elnökségét – mondta Szili Katalin, az autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szombaton a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) konferenciáján.

Szili Katalin kiemelte: a Minority SafePacket az Európai Bizottság általi elutasítását követően az Európai Unió Bírósága fogja tárgyalni, a nemzeti régiók kezdeményezést támogató aláírások számlálása a napokban fejeződik be. Magyarország az Európa Tanács öt célja egyikeként jelölte ki a magyar elnökség idejére a nemzeti kisebbségek védelmét. „Az EU az unió lakosságának öt százalékát jelentő migránsközösségekkel kíván foglalkozni, a tíz százalékot kitevő, őshonos kisebbségekkel nem.

Ezért azt szeretnénk, hogy az Európa Tanács egy állásfoglalással elismerné a magyar elnökség által megfogalmazott alapelveket” – mondta. Szili Katalin úgy vélekedett: az EU a polgári kezdeményezéseket nem nagyon veszi figyelembe, ezért az Európa jövőjéről szóló párbeszédbe be kell vonni az Európa Tanács álláspontját is. A miniszterelnöki megbízott arra is felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy a környező országokban jövőre esedékes népszámlálásokon mindenki merje vállalni a nemzeti identitását.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom