Külföld

Szlovéniát támadja a LIBE-bizottság

Az Európai Parlament baloldala kriminalizálni akarja a jobbközép kormányokat – nyilatkozta lapunknak Milan Zver

Ljubljanában járt az Európai Parlament alapjogi bizottságának küldöttsége. Milan Zver, a szlovén kormánypárt EP-képviselője lapunknak azt mondta, nem számít kiegyensúlyozott értékelésre.

Szlovéniát támadja a LIBE-bizottság
Sophie in ’t Veld ezúttal a szlovén politikai közbeszédet bírálta
Fotó: Európai Parlament

A jogállamiság szlovéniai helyzetét vizsgálta az elmúlt napokban az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) és Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) delegációja a holland liberális Sophie in ’t Veld vezetésével. Janez Jansa kormányfő nem fogadta a delegációt, és nagy port kavart Brüsszelben, amiért Soros-bábjainak nevezett egyes EP-képviselőket, köztük Sophie in ’t Veldet.

A holland politikus tegnapi ljubljanai sajtótájékoztatóján megállapította, hogy az állami intézmények jól működnek, bírálta viszont a politikai közbeszéd ellenséges és agresszív voltját, ami szerinte rontja az intézményekbe vetett bizalmat. Sophie in ’t Veld szerint a politika két táborra osztotta Szlovéniát, és a süketek párbeszéde zajlik. Több újságíró is felvetette a holland politikusnak, miért főleg baloldaliakkal tárgyaltak, de In ’t Veld kitartott amellett, hogy kiegyensúlyozott volt a program.

Milan Zver, a kormányzó Szlovén Demokrata Párt (SDS) EP-képviselője lapunknak nyilatkozva nem fűzött reményt ahhoz, hogy bárkinek is hasznos lenne a LIBE-látogatás. Emlékeztetett, kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy nem objektíven akarják megvizsgálni a szlovén média helyzetét, hanem politikai kárt akartak okozni a szlovén kormánynak.

A képviselő nagyon egyoldalú jelentésre számít, amelynek nem lesz jelentős hatása a szlovén belpolitikára, de újabb lépés lehet „a jobbközép kormányok kriminalizálása felé az EU-ban”, ami évek óta törekvése az EP baloldalának. Megjegyezte, személy szerint nincs kifogása az objektív és alapos vizsgálatok ellen a szlovén média helyzetéről. Sőt – jegyezte meg – az ilyen elemzések rámutatnának, hogy a szlovén média több mint 80 százaléka baloldali struktúrák tulajdonában van, jelentős az aszimmetria, és törvénytelenül összpontosul a tulajdon egyes baloldali sajtómágnások kezében.

A küldöttség tagja volt az Alternatíva Németországnak képviselője, Nicolaus Fest is, aki lapunknak hangsúlyozta, útjuk során nem lehetett megállapítani a jogállamiság rendszerszintű sérülését, bár vannak hiányosságok a bírósági ítéletek, a korrupció elleni harc és az adatvédelem terén, valamint erősen megosztott a társadalom, és alacsonyan van a diskurzus szintje a Twitteren. Hozzátette, hacsak az uniós intézmények nem akarnak „szupranacionális dadát játszani”, szankciók nem indokoltak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom