Külföld

Brüsszel forrásokat vonna el Lengyelországtól

Jogállamisági vita

Először fenyegette meg konkrét büntetéssel Varsót a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti és uniós jog kapcsolatáról hozott ítélete miatt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A német politikus szerint a büntetések között szerepelhet további kötelezettségszegési eljárás indítása Lengyelország ellen, amely végül az Európai Bíróság elé kerülhet, és pénzügyi szankciókat eredményezhet. Továbbá szükség lehet a hetes cikkely szerinti eljárás kiterjesztésére is, amelynek eredményeként akár Lengyelország szavazati joga is megvonható az unióban. A holland ügyvivő miniszterelnök, Mark Rutte a jövő héten az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az függessze fel a Lengyelországnak járó 36 milliárd eurónyi uniós forrást.

„Nagyon fontos, hogy felszólítsuk a Bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a lengyel újjáépítési tervet” – mondta kedden a holland parlamentben. Varsó politikai boszorkányüldözés áldozata – mondta Varga Judit igazságügy-miniszter a Financial Times-nak. Kifejezte, az EU-nak nincs joga beleszólni a bírák kinevezésének módjába.

Elutasította azt a feltételezést, hogy a mostani alkotmánybírósági döntés ahhoz vezetne, hogy Lengyelország elhagyja az uniót. Mateusz Moravieczki lengyel kormányfő jövő hét kedden fel fog szólalni az Európai Parlament vitáján, jelentette be David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. Moravieczki felszólalásában ismertetni akarja Lengyelország álláspontját az alkotmánybírósági üggyel kapcsolatban – írta a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller a Twitter-oldalán.

Kapcsolódó írásaink

Nincsen Európa európaiak nélkül

ĀJanez Jansa: A baloldal a jogállamiságot politikai eszközként használja arra, hogy első és másodosztályra ossza fel a tagállamokat és a polgárokat