Külföld

Varga Judit: Kitartunk elveink, értékeink mellett!

Már kicsit sem meglepő, hogy a brüsszeli bürokrácia azonnal fenyegetőzésbe kezd, ha valami nem úgy történik, ahogyan azt elképzelték - hívta fel a figyelmet Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

Varga Judit: Kitartunk elveink, értékeink mellett!
Varga Judit, igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Nem kellett sokat várni, hogy a lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése után az Európai Parlament bejelentkezzen a „ki a nagyobb védelmezője az európai jogállamiságnak és demokráciának” folyton újrainduló versenyére - írta az igazságügyi miniszter.

Az Európai Parlament az elmúlt években a kicsinyes politikai csatározások színhelyévé vált. Míg az Unióban migrációs válság, a britek kilépése és egy világjárvány váltotta egymást, a Parlamentet egyedül ideológiai érdekei és saját hatáskörének bővítése foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is.

Az EP jelenlegi formájában kudarcot vallott. Lobbik és háttéralkuk által befolyásolt, átláthatatlan intézménnyé vált, ahol a képviselők sokszor a szerződések rendelkezéseit is átértelmezve, szuverén államokon kérnek számon olyan kérdéseket, melyek egyértelműen tagállami hatáskörbe tartoznak. Attól sem riadnak vissza, hogy más európai intézmények hatásköreit maguknak vindikálva, nyomás alá helyezzék őket. Mindezt azért teszik, mert vannak, akik máshogy gondolkoznak, mint ahogy ők szeretnék.

Ennek a folyamatnak egy kiváló példája, hogy az EP jogi bizottságának elnöke és alelnöke nemrég kijelentették, hogy ha az Európai Bizottság nem hajlandó záros határidőn belül fellépni a lengyelek és magyarok ügyében és nem alkalmazza a jogállamisági kondicionalitási rendeletet, készen állnak arra, hogy az EU Bírósága elé citálják az Ursula von der Leyen vezette végrehajtó szervet.

Amíg az intézmények egymással versengenek, fontos, hogy mi, magyarok lengyel barátainkkal karöltve továbbra is bátran vállaljuk véleményünket és kitartsunk elveink, értékeink mellett - fogalmazott az igazságügyi miniszter közösségi oldalán.

Levél elküldve!

A magyar kormányt képviselve levélben tájékoztattam Európa vezető politikusait Magyarország kiállásáról a lengyel szuverenitás és a nemzeti alkotmányos értékek mellett - írta Varga Judit Facebook-oldalán a csütörtök esti órákban.

A lengyel Alkotmánybíróság határozata rávilágít az Unió intézményeinek hibás gyakorlatára, hiszen az Európai Unió alapszerződései világosan rögzítik, mely hatáskörökkel rendelkezik Brüsszel és mely hatásköröket őrizték meg a tagállamok - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik. Azok a hatáskörök, amelyeket a tagállamok nem ruházták át az Unióra, a tagállamoknál maradnak.

Ennek dacára sajnos egyre gyakoribb, hogy ezek az intézmények – a szerződésben foglaltakkal ellentétesen – túllépik saját jogköreiket. Németország után viszont már Lengyelország is megálljt parancsolt ennek a folyamatnak.

Varga Judit kiemelte: Nem hagyjuk, hogy az uniós intézmények a szerződések áthágásával veszélyeztessék egyes tagállamok alkotmányos berendezkedését, nemzeti identitását.

Kiállunk Lengyelország szuverenitása mellett és nemet mondunk a lopakodó hatáskörbővítésre! - olvasható a posztban.

Kapcsolódó írásaink