Belföld

Varga Judit: Törvénycsomagot nyújtottunk be a parlament elé

Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a magyar gyermekek valós jogi védelmet kapjanak! Törvénycsomagot nyújtottunk be a Parlament elé, amely újabb hatékony eszközökkel segíti elő a gyermekek mindenek felett álló érdekének érvényesülését. Ezzel többéves munkánk egy újabb állomáshoz érkezett - jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit.

Varga Judit: Törvénycsomagot nyújtottunk be a parlament elé
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Célunk a jogszabály-módosítással megteremteni annak a lehetőségét, hogy a bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelhesse a közös szülői felügyeletet, mérlegelve azt, hogy mi szolgálja legjobban a kiskorú gyermek érdekét, továbbá annak a lehetőségét is biztosítjuk, hogy a bíróság úgy is rendelkezhessen, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban gondoskodjanak a gyermekükről. Így a válás a gyermek számára nem jelent elszakadást egyik szülőjétől sem - emeli ki az igazságügyminiszter.

A családjogi jogalkotásban eddig elért eredményeink kézzelfoghatóak:

  • Megerősítettük a gyermekvédelmi jelzőrendszert. A gyermekek veszélyeztetettségét észlelő- és jelzőrendszer mára négyszintű szervezetrendszerben valósul meg: helyi, járási, megyei és országos szinten.
  • Sikerült rövidebb határidőket megállapítani a sürgős döntést igénylő helyzetek kezelésére, így gyorsabban születhetnek meg a bírói döntések családjogi ügyekben.
  • Folyamatosan biztosítjuk a kiskorú gyermekek kíméletét a családjogi perekben.
  • Lehetővé tettük, hogy a gyermekek minél hamarabb hozzájussanak a tartásdíjhoz, ezzel együtt növeltük a gyermektartásdíjak behajtásának eredményességét.
  • Fokozott eljárási garanciák mellett hatékonyabbá tettük a kapcsolattartást rendező határozatok végrehajtását.
  • A gyermekek számára valódi lehetőséget adtunk véleményük kifejtésére - sorolja Varga Judit.

Folytatjuk a megkezdett munkát a Családjogi Szakértői Munkacsoporttal és a több mint 20 civil szervezet részvételével működő Családjogi Civil Munkacsoporttal, valamint az idén megalakult operatív munkacsoporttal, akiknek ezúton is köszönöm a segítségét! - teszi hozzá a poszt végén.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink