Külföld

Kicsi az esély egy új jobbközép román kormányra

Politikai válság

A román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egypárti USR-kormányt javasol, amennyiben nem sikerül megegyezni a jobbközép koalíció helyreállításáról a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Kicsi az esély egy új jobbközép román kormányra
Dacian Ciolos
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Az USR elnöke arra reagált, hogy a korábbi kormánykoalíciót vezető PNL bejelentette, nem támogat olyan kormányt, amelyet Ciolos vezet. A PNL-t vezető Forin Citu – korábbi miniszterelnök – részt vett a szerda esti pártelnöki találkozón, de csak azért, hogy tájékoztassa Ciolost: a korábbi koalíciós megállapodás érvényét vesztette, miután az USR megszavazta a Citu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.

Az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor is úgy nyilatkozott, kevés esélyt lát a jobbközép koalíció helyreállítá­sára. Kelemen annyit ígért, hogy meghallgatják Ciolos ajánlatát, de szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly decemberben alakult jobbközép kormánykoalíciót most egy USR-es miniszterelnökkel újra lehetne építeni, miután közös kormányukat az USR buktatta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy kisebbségi USR-kormány beiktatását. Dan Barna, az USR alelnöke elmondta, hogy Ciolos legkésőbb hétfőig összeállíthatja egy USR-kormány névsorát és annak politikai programját, amennyiben elutasítják a jobbközép koalíció helyreállítására tett javaslatát.

Kapcsolódó írásaink