Külföld

Fidesz: Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) csütörtökön délután bizalmas eljárásban, zárt ajtók mögött tárgyalja azt a baloldali indítványt, mely alapján az EP beperelné a Bizottságot, amiért az még nem alkalmazta a jogállamisági kondicionalitás rendeletet Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A szigorú titoktartási előírásokat semmibe véve - nyilvánvalóan a jogszerűség nagyobb dicsőségére - azonban csütörtökön reggel a JURI bizottság elnöke, a liberális Adrián Vázquez Lázara és a javaslat jelentéstevője, a zöldpárti Sergey Lagodinsky véleménycikket közölt a Politico című brüsszeli napilapban, amelyben előre kihirdették a délutáni ülés eredményét - mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz EP-képviselőcsoportja.

Fidesz: Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!
Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) csütörtökön délután bizalmas eljárásban, zárt ajtók mögött tárgyalja azt a baloldali indítványt, mely alapján az EP beperelné a Bizottságot
Fotó: Facebook/Győri Enikő

Az Európai Parlament baloldali többségének döntése alapján Sassoli EP-elnök korábban levélben szólította fel Von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy indítsa meg azt az eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, amelynek eredményeként megvonhatják a két ország uniós forrásait. Miután a Bizottság elnöke ezt a jogszerűtlen és megalapozatlan követelést válaszában elutasította, az EP szocialista elnökének felkérésére a Jogi Bizottság a házszabály értelmében ajánlást készít az EP elnöke számára, hogy a kérdéses ügyben az EP nyújtson-e be keresetet az Európai Bírósághoz.

A Jogi Szolgálat és a jelentéstevő álláspontjának megismerését követően az arra jogosult képviselők titkos szavazással döntenek. Ezek az eljárások a vonatkozó jogi előírások alapján a nyilvánosság teljes kizárásával folynak, a jelentéstevő álláspontját is csak a JURI tagjai ismerhetik meg.

Ehhez képest az orosz származású német zöldpárti Lagodinsky, aki magát Brüsszelben a jogállamiság zöldpárti felelősének tartja, csütörtökön Twitter-üzenetében közzétette álláspontját, a JURI elnökével közös cikkében pedig előre „ítéletet” hirdet, mutatott rá a Fidesz kommünikéje.

„A Bizottság eddig elutasította a kondicionalitás mechanizmus alkalmazását. Ám az EP, mint a jogállamisági feltételesség elvének legszenvedélyesebb támogatója, nem fogja elhanyagolni saját felelősségét. Ha a Bizottság nem hajlandó cselekedni, készen állunk arra, hogy bíróság elé vigyük mulasztása miatt” – fogalmaz cikkében a JURI elnöke és a baloldali jelentéstevő.

„A cikk tehát megelőlegezi, hogy a mai ülésen a képviselők többsége támogatni fogja azt, hogy az EP perrel próbálja rávenni a Bizottságot a Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre. Úgy tűnik, hogy az európai baloldal bármit megtehet, nem vonatkoznak rá az előírások. Abszurd, hogy a jogállamiságinak mondott, de valójában a jogon kívüli hatalmi zsarolás és nyomásgyakorlás eszközeként funkcionáló rendszer alkalmazását a szabályokat sárba tipró eljárásban akarja az EP kikényszeríteni és ehhez a politikai akcióhoz a Jogi Bizottság elnöke is csatlakozik” - olvasható a közleményben, amelyben a képviselők azt is tudatják: a Fidesz EP-képviselőcsoportja felszólítja a szüntelenül a jogállamiságért aggódó EP-t, hogy tartsa be a saját maga alkotta szabályokat és haladéktalanul kérje számon a képviselőkön titoktartási kötelezettségük betartását.

Kapcsolódó írásaink

Deutsch: Kipukkadt a baloldal blöffje

ĀAz OLAF jelentés világosan mutatja, hogy a Magyarországra vonatkozó adatok sokat javultak, de a Gyurcsány-korszak még mindig lerontja a statisztikát