Külföld

Párizs erősebb Európát szeretne látni

A francia EU-elnökség megerősítené a kontinenst, és szorosabbra fűzné a tagok együttműködését

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást Clément Beaune francia EU-ügyi államtitkár és Martonyi János volt külügyminiszter az Európai Unió jövőjéről. A francia politikus beszédében bemutatta a jövő évi francia soros EU-elnökség prioritásait, Martonyi János pedig Európa megerősítésének lehetőségéről beszélt.

Párizs erősebb Európát szeretne látni
Clément Beaune: Az együttműködés hiánya háborúhoz vezethet
Fotó: MH/Katona László

Új fejezet kezdődik Európa építésében – mondta Clément Beaune francia EU-ügyi államtitkár Buda­pesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában. A francia politikus kiemelte, hogy jelenleg számos válsággal kell egyszerre megküzdenie a kontinensnek, emiatt új szemléletre van szükség.

A hatalom és az együttműködés egyensúlyát kell megteremteni a kontinensen – fogalmazott. Beaune kiemelte, amikor Európának volt hatalma, de nem volt együttműködés, az háborúhoz vezetett, viszont ha az együttműködés hatalom nélküli, akkor nem lehet sikeres. Ezért a jövő évi francia EU-elnökség ennek a két tényezőnek az egyensúlyba hozására fog törekedni.

A francia elnökségnek három prioritást jelöltek ki, ezek közül az egyik az európai hatalom visszaállítása, amelyhez Franciaország szerint szükséges egy önálló európai külpolitika és hadsereg kialakítása.

A második prioritás az újraindítás a koronavírus-válság után, elképzeléseik szerint azokat az iparágakat kell támogatni, amelyekben a kontinens lemaradt, ilyen például a mikroprocesszorok gyártása, valamint a zöldipar. Azt is kifejtette, hogy tervezik egy újfajta európai adó bevezetését a kibocsátáscsökkentés támogatására. Hangsúlyozta a közös költségvetési szolidaritás és közös adósságvállalás fontosságát.

A harmadik prioritás a hovatartozás, amely az európai identitás erősítését jelenti.

Az előadás után kérdésekre válaszolva kijelentette: a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban véleménye szerint minden uniós eszközt be kell vetni a diszkrimináció ellen. A lengyel alkotmánybíróság döntéséről azt mondta, egy politikai vitáról van szó, a közös szabályokat viszont be kell tartani.

Martonyi János beszédében hangsúlyozta, tíz évvel korábban Magyarország látta el az EU soros elnökségét. Az akkori jelmondat az erős Európa volt, azóta viszont az EU szinte minden területen gyengült. Ahhoz, hogy újra megerősíthessük, több megértésre és kevesebb megbélyegzésre van szükség, valamint a nemzeti identitásnak kell elsődlegesnek lennie – vélekedett a korábbi külügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink