Külföld

A koalíciós kormányzás folytatódik

Belebukott a korrupciós vádakba Sebastian Kurz

Az ellene felhozott korrupciós vádak miatt szombaton lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, a politikából viszont nem vonul vissza, frakcióvezetőként folytatja. A kialakult kormányválság ellenére a koalíciós kormányzás folytatódik a néppárt és a zöldek részvételével. Az ellenzéki pártok csalódottak, hogy nem jött létre egy nagykoalíció.

A koalíciós kormányzás folytatódik
Homályos vádak vetettek véget Kurz kancellárságának
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kormányülést követően, az ellene irányuló korrupciós vádak nyomán. Utódjaként Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta. Schallenberg vasárnap négyszemközti megbeszélést folytatott Alexander Van der Bellen államfővel. A politikus elmondta, hogy meglepte a jelölés. Hozzátette, „óriási kihívást jelentő időszak következik”.

Kurz egyben bejelentette azt is, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában, továbbá megtartja pártvezetői tisztségét is. Azzal indokolta lemondását, hogy elejét kívánja venni egy „hónapokig tartó felfordulásnak és patthelyzetnek”. Ismételten hangsúlyozta, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár pedig az ÖVP és a Zöldek koalíciójának folytatását jelentette be Kurz lemondása után. Kogler szombat esti közleményé­ben üdvözölte a kancellár lemondását. „Ez a megfelelő lépés a további, felelős kormányzati munka és Ausztria külföldi megítélése szempontjából” – emelte ki az alkancellár. Kogler vasárnap egyeztetett Schallenberggel, akivel „eddig nagyon építő jellegű volt az együttműködés”-mondta Kogler.

Az osztrák ellenzéki pártok csalódottan fogadták a koalíciós kormányzás folytatásának hírét. Ugyanis abban reménykedtek, hogy a kormányválság nyomására egy négypárti nagykoalíció jöhet létre, a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ), a liberálisok (NEOS) és a Zöldek (Grüne) részvételével.

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke kijelentette, hogy Kurz mint frakcióvezető és pártelnök „árnyékkancellárként” továbbra is ő mozgatja majd a szálakat.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke szerint Kurz azzal, hogy a képviselőket megillető mentelmi jog mögé menekül, megszegi azt az ígéretét, miszerint mielőbb tisztázni szeretné magát a korrupciós vádak alól. Az ÖVP viszont közölte, hogy Kurz kérvényezi a mentelmi jogának felfüggesztését.

Folyamatosan erősödik a jobboldal
 

„Sebastian Kurz az egyik olyan nyugati politikus, aki bevándorlásellenes álláspontot képviselt, és komoly ellenfele volt a bevándorláspárti német politikának. Nem meglepő, hogy az ő kormányát immáron másodszorra igyekeznek szétverni korrupciós vádakkal” – mutatott rá lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Emlékeztetett, a most lemondott osztrák kancellár is jelezte, hogy leginkább azért jutott erre a döntésre, mert a kormánykoalíció másik tagja, a Zöldek kormányválságot eredményeztek az ellenállásukkal.


„Hiába próbálják azonban a jobboldalt meggyengíteni Ausztriában, a felmérések alapján az FPÖ az utóbbi hónapokban erősödésnek indult, így ha lenne egy előre hozott választás, akkor jó esély lenne egy jobboldali fordulatra, akár egy néppárti–szabadságpárti kormánykoalíció újbóli létrehozására” – magyarázta. Deák Dániel szerint Sebastian Kurz előremenekült, és azért távozott most, hogy tisztázni tudja magát.

„Ha ez sikerül, akkor még lehet esélye arra, hogy visszatérjen – jegyezte meg. – Egy biztos: a magyar választási kampányhoz közeledve itt is megpróbálhatják majd a cseh választáshoz hasonlóan külföldről befolyásolnia végeredményt, azonban mivel itt a cseh és osztrák helyezettel ellentétben nem egy instabil koalíciós kormány van hatalmon, a Fidesz–KDNP szilárd szövetsége könnyebben meg tud birkózni az ilyen típusú támadásokkal” – tette hozzá.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink