Külföld

Milos Zemant újra kórházba szállították

Milos Zemant újra kórházba szállították
Milos Zeman cseh államfő
Fotó: AFP/Ondrej Deml

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik.

Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Zavoral csak annyit jegyzett meg: Zeman krónikus betegségében léptek fel komplikációk. A cseh sajtó úgy tudja, az elnök cukorbajban szenved. A kórház az esti órákban közölte: az államfő már jobban van, sikerült stabilizálni állapotát.

Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.

A kormányfő szombaton azt nyilatkozta, hogy találkozása az államfővel már    korábban be volt tervezve, s  annak közvetlenül nem témája a választási eredmény.

A Lidovky.cz hírportál megbízható forrásokból úgy értesült: a választási eredményről mégis szó esett a rövid találkozón, de Andrej Babis nem kapott megbízatást kormányalakítási tárgyalásokra. „Igen, ezt megerősíthetem. Ha ez megtörtént volna, akkor arról rendes úton tájékoztatást adunk” - erősítette meg az értesülést Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Ovcácek pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.

Szeptember második felében a 77 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.

Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.

A kormányalakítási tárgyalásokat Andrej Babis szombati bejelentése szerint szerdán kellett volna elkezdeni. A közszolgálati hírtelevízió viszont vasárnap úgy értesült, hogy a tárgyalások nem szerdán, de csak egy hét múlva kezdődhetnek. Mindez az államfő egészségi állapotának függvénye - jegyezte meg a televízió.  
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom