Külföld

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a választást Csehországban

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a szombaton délután zárult képviselőházi választást Csehországban.

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a választást Csehországban
A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a választást Csehországban
Fotó: Michal Cizek / AFP

A szavazatok 99,9 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu megkapta a szavazatok 27,75 százalékát.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal.

Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A hatályos szabályok szerint a kétpárti koalíciónak nyolc, a hárompártinak pedig 11 százalékot kellett szereznie a parlamentbe való bejutáshoz.

A nem egészen százszázalékos adatfeldolgozás alapján a 200 tagú alsóházban a Spolu koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz, ami többséget jelent. Az ANO mozgalom mandátumainak száma 72, az SPD-nek pedig 20 képviselője lesz a testületben. Bár az ANO országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A szociáldemokraták 4,6, a kommunisták pedig 3,6 százalékot kaptak. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben. A parlamenti felsőházban, a szenátusban a kommunistáknak már nincs szenátoruk. A szociáldemokratáknak három szenátora van.

Jan Hamácek, a CSSD elnöke bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

A választási részvétel a 65,5 százalék volt, magasabb mint négy éve.

A két jobboldali koalíció már bejelentette, hogy közösen akar kormányozni. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala, a polgári demokraták elnöke.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalaktási megbízatást a választások győztesének adja. A cseh alkotmány azonban pontosan nem szabályozza, kinek kell kormányfői megbízatást adjon az elnök.

Egy férfi hagyja el a cseh választások során a szavazóhelyiséget
Egy férfi hagyja el a cseh választások során a szavazóhelyiséget
Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Az államfő a választás eredményét nem kommentálta. Szóvivője bejelentette; hogy Zeman vasárnap délben Lányban fogadja Andrej Babis kormányfőt.

A legutóbbi, 2017 őszi képviselőházi választáson az ANO 29,6 százalékot, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,3 százalékot, a Kalózpárt 10,8 százalékot, a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 10,6 százalékot, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 7,8 százalékot, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 7,3 százalékot, KDU-CSL 5,8 százalékot, a TOP 09 5,3 százalékot, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pedig 5,2 százalékot kapott.

Babis elismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét
Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét
Fotó: Joe Klamar / AFP

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással. Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

„Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” - jelentette ki Babis kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

Andrej Babis az ANO választási eredményét „nagyszerűnek” minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babis-ellenesség”. Babis szerint kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét. „Az én helyem a kormányban van” - szögezte le. Hangsúlyozta: neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

A Spolu és a Kalózok koalíciója bejelentette kormányalakítási igényét

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés.

Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányt akarnak alakítani.

"Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására" - közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Milos Zeman államfőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást.

A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.

Fiala közölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnökök semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A két szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink