Külföld

A Kalózpárttal kell megküzdenie Andrej Babisnak

Egy Soros Györgyhöz köthető csoport által kirobbantott nemzetközi médiabotrány nagyban befolyásolhatja a mai csehországi választások végső kimenetelét

Ma és holnap tehetik le voksukat a szavazók a cseh képviselőházi választásokon, amelyekben a két legerősebb párt, Andrej Babis centrista ANO mozgalma, és Kalózpártot is magába foglaló radikális baloldali koalíció a legesélyesebbek.

A Kalózpárttal kell megküzdenie Andrej Babisnak
Intenzíven kampányolt az elmúlt hetekben a cseh kormányfő
Fotó: Andrej Babis Facebook-oldala

Megkezdődtek Csehországban a képviselőházi választások, amelyen 22 párt és koalíció méretteti meg magát. A kétszáz fős alsóház képviselőire szombatig tehetik le voksukat a polgárok. Felmérések szerint az Andrej Babis vezette centrista kormánypárt, az ANO nyerheti a legtöbb szavazatot 25 százalékkal (2017-ben 29,5 százalék volt), de valószínűleg nem az lesz a döntő, ki mennyi szavazatot kap, hanem hogy ki tud majd egy olyan koalíciót összeállítani, amellyel meg tudja szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget.

Babisék legnagyobb ellenlábasa a radikális baloldali Kalózpárt (Piráti) és a vele koalícióban álló Polgármesterek Szövetsége (STAN), a közvélemény-kutatásokban 22,4 százalékon áll. Megközelítőleg 21 százalékon áll a hárompárti jobbközép koalíció, a Együtt (Spolu).

Napokkal ezelőtt a cseh kormányfő kizárta egy közös kormányzás lehetőségét a baloldali kalózpártiakkal, ami magában nem is volt meglepő, hanem inkább az a mondata keltett figyelmet, miszerint bárki mással hajlandó lenne koalícióra lépni, aki az ország érdekében munkálkodik. Ez megnyithatja az utat lehetséges tárgyalások felé a Spolu pártkoalícióval, amellyel akár 114 széket is megszerezhetnének a képviselőházban.

Figyelemre méltó az is, hogy a miniszterelnök nyilatkozataiban nem erősítette meg, de nem is zárta ki annak a lehetőségét, hogy a tíz százalék körül mozgó, Tomio Okamura által vezetett Közvetlen Demokrácia Pártjával (SPD) is együttműködjenek a választások után.

Az SPD egy erősen jobboldali ideológiai platformot képvisel, célzottan bevándorlásellenesek és euroszkeptikusok, ezért az ő jelenlétük kizáró ok lehet más lehetséges pártokkal való együttműködésben. A felmérések szerint a választási küszöböt jelentő öt százalék felett vannak a cseh kommunisták is (KSCM). Ideológiai okokból ugyan nehéz lenne elképzelni egy ANO-kommunista koalíciót, viszont nem zárható ki a Kalózok és a kommunisták szövetsége.

A választások menetét viszont két friss fejlemény befolyásolhatja. Az egyik az, hogy a Kalózpárt rasztafrizurás különc vezetője, Ivan Bartos, komoly ideológiai pálfordulást hajtott végre, amelyben elzárkózott korábbi multikulturalitást ünneplő nézeteitől. Bartos, aki néhány éve még azt vallotta, hogy semmi kifogása nem lenne az ellen, ha Európa néhány évtizeden belül muszlim kontinensé válna, a napokban úgy nyilatkozott, ebben a kérdésben megváltoztatta a véleményét.

Franciaország példáját kiemelve most azt vallotta, hogy nem jó, ha nagy számú muszlim illegális bevándorló érkezik az unió országaiba, mert az ilyen demográ­fiai mutatók mellett szinte lehetetlen ezen népcsoportok integrációja. Ezzel a véleményével nem valószínű, hogy elnyeri a pártját támogató radikális baloldali diáktársadalom tetszését, viszont magához csábíthat néhány centrista szavazót.

A másik jelentős fejlemény a múlt héten kirobbant, úgynevezett Pandora-dokumentumok botrány, amelyben egy a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető nemzetközi újságírói szindikátus olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek szerint Andrej Babis 2009-ben adóparadicsomba vitte át vagyona egy részét, amit aztán külföldi luxusingatlanokba fektetett be. Az nem világos, hogy a tizenkét évvel ezelőtti események során történt-e törvénysértés vagy sem, de a csehországi baloldali média nagy energiát fektetett abba, hogy napokkal a választások előtt megtörténjék az erkölcsi bűntársítás a Pandora-botrány és Andrej Babis kormányfő személye között.

Példátlan a szövetség Prágával

A magyar és a cseh kormányfő nem rejti véka alá egymás iránt érzett tiszteletét, amely a V4-ek együttműködésében és az európai migrációs politika elleni közös fellépésben az utolsó években egyre közelebb hozta egymáshoz a két politikust. Orbán Viktor szeptember végén kétszer is találkozott Andrej Babis cseh miniszterelnökkel, előbb a budapesti demográfiai csúcstalálkozón, majd később a prágai hivatalos látogatása során.

A cseh választási hajrában együtt utaztak az egyik csehországi választókörzetbe, sőt Orbán Viktor egy személyes bejegyzést is írt Andrej Babis nemrég megjelent önéletrajzi könyvébe, amelyben úgy fogalmazott, az európai párbeszédet ma a politikai korrektség jellemzi, és a bátorság ritka, mint a fehér holló. „Magyarországnak és a V4-nek nagy szerencséjük van, hogy Csehország élén egy bátor ember áll”, méltatta cseh hivatali partnerét a magyar kormányfő. Andrej Babis pedig több esetben is nyíltan hangoztatta, hogy országa családpolitikáját a sikeres magyar modell mentén kívánja kiépíteni, hogy Csehországban is visszafordíthassák a negatív demográfiai folyamatokat.
(DD)

Kapcsolódó írásaink