Külföld

Nem mindenhol van a szülőknek beleszólásuk gyermekük nevelésébe

Iskolai botrány Virginiában

Az egyesült államokbeli Virginia állam kormányzói posztjának demokrata párti jelöltje, Terry McAuliffe hatalmas felháborodást okozott egy kijelentésével, amelyben úgy vélekedett, a szülőknek ne legyen beleszólásuk abba, hogy gyermekeik mit tanulnak az iskolákban.

A baloldali politikus úgy fogalmazott, nem fogja megengedni azt, hogy a szülők bemenjenek az iskolákba és megvétózzák a tananyag egyes részeit, mert nem rájuk tartozik az, hogy gyermekeik mit tanulnak. A demokrata párti politikus előzőleg elutasított egy törvénytervezetet, amely szabad kezet adott volna a szülőknek, hogy megvétózzanak bizonyos tantervhez kapcsolódó könyveket.

A vita hátterében az áll, hogy Virginia állam egyes iskolái durva konfrontáció színtereivé váltak a radikális baloldali tantestületek és az ezekkel szembeszegülő szülői csoportok között. A vita főleg az úgynevezett kritikus fajelmélet tantervbe való bevezetését érinti, amely a fehéreket egy elnyomó fajnak tekinti, és az Egyesült Államok történelmét is a faji diszkrimináció szemszögéből értékeli. Nemcsak diákok, de számos tanár is elhagyta az olyan iskolákat, ahol a vezetés bevezette a szélsőbaloldali fajelmélet oktatását.

Kapcsolódó írásaink