Külföld

Folytatja a zsarolást az európai baloldal

Győri Enikő hazánk helyreállítási tervének elfogadását sürgette, Cseh Katalin pedig ismét Magyarországot bírálta

Kiállt az adócsökkentés és a munkaalapú társadalom mellett az Európai Parlament szerdai vitáiban Győri Enikő. A fideszes politikus bírálta a baloldali többség nyomásgyakorlását.

Folytatja a zsarolást az európai baloldal
Hazánk nem fogadja el a kettős mércét – szögezte le Győri Enikő
Fotó: Európai Parlament

Az úgynevezett Pandora-iratok, a káros adózási gyakorlatokkal kapcsolatos uniós politika reformja, valamint a helyreállítási tervek ügye is szóba került az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének szerdai napján. Az első témában – amely hétfőn került a napirendbe – a képviselők felháborodásuknak adtak hangot a nemzetközi offshore
botránnyal kapcsolatban, és bírálták az uniós kormányokat azért, amiért jogszabályaikkal továbbra is lehetővé teszik a tömeges adóelkerülést, és nem alakítják át alaposan az elavult adószabályokat.

Az adóreformról szóló vitában Győri Enikő fideszes EP-képviselő kiemelte, hogy a baloldali jelentés az adócsökkentést támogató és megvalósító tagállamoknak, mint amilyen Magyarország is, üzen hadat. „Örülnék, ha végre baloldali
képviselőtársaim is megértenék: nem a segélyezés, hanem a munkaalapú társadalom, az alacsony adók segítenék az európai gazdaság magára találását, és ösztönöznék a vállalatokat arra, hogy az unió területén maradjanak” – magyarázta Győri, utalva arra, hogy az európai baloldal az adózás területén az elmúlt időszakban kétféleképpen is igyekszik nyomást gyakorolni: egyrészt szüntelenül az adóemelés mellett kampányol, másrészt a tagállamoktól az uniós intézmények felé történő hatáskörelvonást erőltet, adóharmonizáció fedőnéven.

Az Európai Bizottság (EB) által még jóvá nem hagyott helyreállítási tervekről szóló vitában Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos elmondta, az EB eddig 25 beadott tervből 22-t hagyott jóvá, legutóbb – ezen a héten – Észtországét és Finnországét. Bulgária és Hollandia még nem nyújtotta be a tervét, de szoros az egyeztetés Brüsszellel. Három tervet nem hagytak még jóvá: a magyart, a lengyelt és a svédet.

Az Európai Néppárt vezérszónoka, Siegfried Muresan a jogállamiság megsértésével és az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetésével vádolta Lengyelországot, továbbá bírálta, hogy a varsói vezetés a konszenzust igénylő uniós döntésének blokkolásával fenyegette meg Brüsszelt.

A reformkonzervatív ECR-frakció nevében Bogdan Rzonca, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság politikusa visszautasította a vádakat, és közölte: az EB megszegi az európai szolidaritás elveit, ráadásul jogi alap nélkül, a koronavírus-járvány közepén. A képviselő értetlenségét fejezte ki a források visszatartása miatt. A francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield – aki múlt héten a LIBE-bizottság budapesti „tényfeltáró” küldöttségét vezette – a vagyonkezelő alapítványokról szóló magyar törvényt bírálta, és lényegében amellett foglalt állást, hogy az EB ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet.

A momentumos Cseh Katalin dühösen kommentálta azokat a sajtóhíreket, miszerint Varsóban és Budapesten a megállapodás közeledésére számítanak, miközben szerinte nem történt érdemi reform egyik országban sem. Közölte, az Európai Parlament folytatni fogja a nyomásgyakorlást az EB-re, hogy ne egyezzen ki az érintett tagállamokkal.
A parlament baloldali többsége már megint zsarol, politikai nyomásgyakorlást alkalmaz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – mutatott rá Győri Enikő.

A fideszes képviselő emlékeztetett, az Európai Bizottság nem támaszthat extra feltételeket egyes tagállamok esetében ahhoz, hogy folyósítsa a helyreállítási pénzeket. Magyarország ebben az esetben sem fogadja el a kettős mércét. „Magyarország helyreállítása nem várhat, ezért a kormány elkezdi a helyreállítást saját erőből” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: az uniós helyreállítási pénz nem könyöradomány, a magyar embereknek jár 2500 milliárd forintnyi összeg a közösen felvett hitelből. Győri felszólította a bizottságot, ne veszélyeztesse tovább a szakszerűségébe vetett bizalmat, legyen bátorsága pontot tenni ennek a méltatlan történetnek a végére, és adjon zöld jelzést a magyar helyreállítási tervnek.

Hazudik a LIBE-bizottság


Újabb valótlanságokat állít a LIBE (Az EP Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága) – írta az Alapjogokért Központ a közösségi oldalán. Gwendoline Delbos, a delegáció vezetője azt állította, a bizottság magyarországi látogatása során nem érintették a gender- és a migrációs témát. Holott az egyik találkozón részt vett az Alapjogokért Központ is, ahol a testület balliberális tagjai súlyos kritikával illették az illegálismigráció-ellenes magyar szabályozást.

Továbbá a bizottság tagjai látogatásuk során számos LMBTQ-szervezettel is találkoztak, így nehezen elképzelhető, hogy ezeken sem ejtettek volna szót a fenti témákról – teszi hozzá az Alapjogokért Központ. Azt is kiemelik, hogy Delbos kijelentései, amelyek már előre megkérdőjelezik a jövő évi magyar választások tisztaságát, újabb, minden eddiginél súlyosabb törekvések arra, hogy az uniós intézmények megpróbáljanak beavatkozni a magyar belügyekbe.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink