Külföld

Az SPD-t választották a királycsinálók

Nincs meglepetés: a választáson győztes szociáldemokratákkal kezd koalíciós tárgyalást az FDP és a Zöldek

A Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kezd egyeztetéseket a közös kormányalakításról a liberális FDP és a Zöldek. A két kis párt az elmúlt napokban külön is tárgyalt a választáson győztes SPD-vel.

Az SPD-t választották a királycsinálók
Nincs meglepetés: a választáson győztes szociáldemokratákkal kezd koalíciós tárgyalást az FDP és a Zöldek
Fotó: AFP/Christof Stache

Az eredmények kiértékelése után Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerda reggel azt mondta, tartalmi szempontból több átfedés van pártja és a szocdemek között, mint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) esetében.

Ezek után Christian Lindner, az FDP vezetője tartott sajtótájékoztatót, aki bejelentette, pártja beleegyezik a koalíciós tárgyalások megkezdésébe a Zöldekkel és az SPD-vel, az első találkozóra pedig már ma sor kerülhet. A pártelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is a CDU/CSU-val értenek egyet több kérdésben, és nem zárja ki az együttműködést
a kereszténydemokratákkal.

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt tegnapi nyilatkozatában közölte, nagyon hálás azért a professzionális hozzáállásért, amellyel a Zöldek és az FDP előmozdította a kormányalakítást. Szerinte a polgárok egyértelmű akarata, hogy a három párt koalícióra lépjen, amely most már csak rajtuk múlik. A kereszténydemokratákkal való együttműködés egyértelmű elutasítását jelenti a liberálisok és a Zöldek döntése Markus Söder bajor kormányfő szerint.

A CSU elnöke tegnapi tájékoztatóján elmondta, a CDU/CSU továbbra is készen áll a kormányalakításról szóló egyeztetésekre, de „nem hajlandó pótkerék lenni”. A történtek fényében felszólította a CDU/CSU-t, hogy fogadja el a valóságot és vállalja az ellenzék szerepét.

A CDU kancellárjelöltje, Armin Laschet közölte, tiszteletben tartja a pártok döntését, hiszen nem a CDU/CSU győzött a választáson, ugyanakkor jelezte, továbbra is nyitott a kormányalakítási tárgyalásokra.

A kereszténydemokratáknak önvizsgálatot kell tartania személyi és tartalmi szempontból is – reagált az FDP és a Zöldek bejelentésére Julia Klöckner, a CDU alelnöke. Hozzátette, bármennyire is nehéz, pártjának most lehetőségként kell tekintenie az ellenzéki szerepre.

Terroristát fogtak a német rendőrök


Nagyszabású razziát tartott a német rendőrség szerda hajnalban Észak-Rajna-Vesztfália, Alsó-Szászország és Bréma tartományban, illetve a helyi kollégákkal együttműködve Spanyolországban és Hollandiában. A Die Welt közlése szerint a rendőrség 67 személy ellen folytat eljárást szervezett bűnözés és pénzmosás gyanúja miatt.

A razziasorozatban, amely egy nemzetközi pénzmosó hálózat tagjai ellen irányult, több mint ezer rendőr vett részt. Huszonöt településen összesen nyolcvan ingatlant kutattak át. A gyanú szerint a hálózat az illegálisan megszerzett pénzzel szíriai terrorcsoportokat is finanszírozott. A letartóztatottak egyike egy 39 éves szíriai férfi, aki az an-Núszra Front terrorcsoport tagja.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink