Külföld

Európa a Zöldekre és az FDP-re vár

Napokon belül eldőlhet, kivel alakítanának kormányta királycsináló pártok Németországban

Nyilvánvaló akadályokat lát a szociáldemokraták és a liberálisok elképzelései között az FDP főtitkára, miközben az SPD már a háromoldalú kormánykoalíciós tárgyalásokra készül. Él még a remény a jobbközép CDU/CSU számára, akik ma a Zöldekkel egyeztetnek az együttműködésről.

Európa a Zöldekre és az FDP-re vár
Wissing és Klingbeil – vannak még akadályok az együttműködésük előtt
Fotó: AFP/Fabian Sommer

Lezajlottak vasárnap az első koalíciós tárgyalások Németországban, amelybe már a választáson győztes szociáldemokrata SPD, illetve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is bekapcsolódott.

Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a liberális FDP-vel folytatott megbeszélés után a dpa hírügynökség szerint azt mondta, Németországnak nagy szüksége van a változásra Angela Merkel 16 évig tartó kormányzása után, az országnak meghatározóbb szereplővé kell válnia globális szinten és Európában is. Klingbeil a részletek említése nélkül konstruktív tárgyalásról beszélt. Lényeges tartalmi kérdésekben vannak különbségek az SPD és az FDP között a liberálisok főtitkára szerint. Volker Wissing ugyanakkor hozzátette, az is világos, hogy a két párt eltökélt szándéka egy olyan kormány megalakítása, amely előre viszi az országot.

Klingbeil hétfő reggel a ZDF csatornán közölte, az SPD célja, hogy a koalíciós tárgyalásokon olyan megoldást találjanak, amellyel választ tudnak adni a Németország előtt álló legnagyobb kihívásokra. A stabil nyugdíjak, a megfizethető lakhatás és a minimálbér emelése mind nagyon fontos kérdések a szociáldemokraták számára – tette hozzá.

Bár az SPD készen áll arra, hogy hárompárti tárgyalást folytasson az FDP-vel és a Zöldekkel, az ökopárt társelnöke, Annalena Baerbock pártja szociáldemokratákkal folytatott vasárnapi megbeszélése után több olyan témát is felsorolt – köztük klímavédelmi és modernizációs kérdéseket –, amelyekben meg kellene állapodniuk, ha együtt akarnak működni. Robert Habeck társelnök pedig azt mondta, annak ellenére, hogy az SPD hosszú éveken át részt vett a kormányban, hajlandó lenne „mindent elölről kezdeni”, hogy megoldást találjon az elhúzódó problémákra.

Pozitívan értékelte a CDU/CSU tárgyalóbizottsága az FDP-vel folytatott vasárnapi egyeztetéseket, Paul Ziemiak CDU-főtitkár arról beszélt, hogy tartalmilag nagy átfedések vannak a két párt programja között. Bajor kollégája, Markus Blume jó kezdetnek nevezte a vasárnapi megbeszélést, ami után a CSU „többet akar”.

Az FDP megvárja, hogy a Zöldek kedden tárgyalóasztalhoz üljenek a CDU/CSU-val, majd közösen kiértékelik a találkozókon elhangzottakat, amely után közlik, milyen következő lépéseket terveznek.

Kikerülte a válaszadást Norbert Röttgen, a CDU elnökségi tagja, amikor az ARD televízión arról kérdezték, akarja-e, hogy a kereszténydemokrata pártelnök, Armin Laschet legyen a következő kancellár. A kormányzati együttműködésről szóló tárgyalásokra utalva elmondta, azért akarnak részt venni ezeken a vitákon, hogy kiderüljön, van-e konszenzus a tartalmi kérdésekben a pártok között. Személyi kérdésekről szerinte csak ezek után érdemes beszélni.

Kapcsolódó írásaink