Külföld

Baloldali kampány az adónövelésért és az adót csökkentő tagállamok megbüntetéséért

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén megvitatta a káros adózási gyakorlatokkal kapcsolatos uniós politika reformjáról szóló jelentéstervezetet. Győri Enikő, fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a baloldali jelentés az adócsökkentést támogató és megvalósító tagállamoknak, mint amilyen Magyarország is, üzen hadat.

Baloldali kampány az adónövelésért és az adót csökkentő tagállamok megbüntetéséért
Győri Enikő: A baloldali jelentés az adócsökkentést támogató és megvalósító tagállamoknak, mint amilyen Magyarország is, üzen hadat
Fotó: MH/Európai Parlament

A fideszes politikus plenáris felszólalásában rámutatott: Európa versenyképességben folyamatosan lemarad Kína és az Egyesült Államok mögött: „Az uniónak éppen a kiegyensúlyozott és versenyképes adórendszerek kialakítását és fenntartását kellene támogatnia, hogy felzárkózzon a globális versenyben”.

Győri Enikő aláhúzta: „Magyarország az egyik legjobb példája annak, hogyan lehet adócsökkentés révén növelni az állami bevételeket, az uniós átlag feletti gazdasági növekedést és csökkenő munkanélküliséget elérni.” A magyar képviselő elmondta, hogy bár a jelentés igyekszik pozitív szlogenek mögé bújni, lényegében mégis egy ideológiai alapú nyomásgyakorlás: „Rendkívül fontos az adócsalás és az adóelkerülés elleni küzdelem, azonban a Parlament ismét cél- és szereptévesztésben van. Az adópolitika tagállami hatáskör, hadd hívjam fel erre újfent a baloldal figyelmét” - mondta.

Győri Enikő figyelmeztetett: „Az adócsökkentést támogató és megvalósító országok, mint Magyarország támadása, illetve egymás pellengérre állítása, amit a baloldali jelentés szorgalmaz, csak ellenségeskedést szítana a tagállamok között. Ha a benne foglaltak megvalósulnának, romlana a versenyképességünk és az unió belső egysége. Örülnék, ha végre baloldali képviselőtársaim is megértenék: nem a segélyezés, hanem a munka alapú társadalom, az alacsony adók segítenék az európai gazdaság magára találását, s ösztönöznék a vállalatokat arra, hogy az unió területén maradjanak”.

Kapcsolódó írásaink