Külföld

Szoros verseny a francia jobboldalon

Elnökválasztás jövőre

Még kiélezettebb lett a francia elnökjelöltek közötti verseny a közvélemény kutatások szerint. Az elmúlt hónapokban a jobboldali Nemzeti Tömörülés jelöltje, Marine Le Pen vesztett legtöbbet népszerűségéből, az ő támogatottsága jelenleg 18 százalék körüli.

Szoros verseny a francia jobboldalon
Marine Le Pen
Fotó: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A konzervatív politikusok közül a második helyen, 14 százalékon Xavier Bertrand áll, a másik jobboldalinak tartott jelölt – korábbi eurokrata bürokrata – Michel Barnier 13 százalék körüli eredményt érne el az adatok alapján. Éric Zemmour jobboldali író, újságíró, aki hivatalosan még nem jelentette be, hogy elindulna az elnökségért, a felmérések szerint szintén 13–15 százalékát kapná meg a szavazatoknak.

A hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron támogatottsága 25 százalék közelében van, a többi baloldali jelölt, ideértve a zöldek jelöltjét is 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkezik, kivéve Jean-Luc Mélenchon, aki 10 százalékon áll a felmérések szerint. Ezen adatok alapján a végső győzelmet az dönti el, hogy ki jut be a jobboldali jelöltek közül a második fordulóba, és hajlandók lesznek-e támogatni egymást a konzervatív jelöltek Macronnal szemben.

Kapcsolódó írásaink