Külföld

Megosztott maradt az olasz politika

Baloldali nagyvárosok, jobboldali vidék

Az exit poll eredmények szerint az olaszországi részleges helyhatósági választásokon az ország hat legnagyobb városából háromban biztosan baloldali vezetés lesz.

Torinóban az adatok szerint a baloldali jelölt vezet, viszont itt csupán mintegy 4 százalék választja el a jobboldali és a baloldali jelöltet. Bologna, Milánó és Nápoly baloldali városvezetése ugyanakkor nagy fölénnyel tudta megvédeni a pozícióit.

Triesztet a jobboldali szövetség tudta megtartani, hasonlóan a déli Calabria tartományhoz, ahol tartományi elnököt is választottak. A fővárosban, Rómában a rendkívül szoros eredmények miatt valószínűleg második forduló megtartására lesz szükség, mivel a jobboldali induló, Enrico Michetti egyelőre nem tudta megszerezni a szavazatok 50 százalékát, hiába vezet mintegy 4 százalékkal baloldali riválisa előtt.

A legnagyobb kudarcot a szélsőbaloldali Öt Csillag Mozgalom szenvedte el, amely szinte biztosan elfogja veszteni az eddig irányítása alatt álló fővárost.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a jobboldali pártoknak már most el kell kezdeniük a felkészülést a jövő évi helyhatósági fordulóra. Habár a nagyvárosokban nem sikerült megtörni a baloldal uralmát, vidéken jelentős támogatást szerzett a jobboldali pártszövetség, amelyet a Liga, az Olasz Testvérek és a Forza Italia alkot, és az országos felmérésekben megelőzi a baloldali pártokat.