Külföld

Gyanús médiabotrány a cseh választások előtt

Andrej Babis kormányfőt vádolják adókerüléssel külföldi újságírók

Újabb hibrid információs hadviselésre emlékeztető botrányt robbantott ki egy Soros György által pénzelt újságírói konzorcium, mindezt úgy, hogy a pénteken kezdődő csehországi választásokban esélyes, bevándorlásellenes Andrej Babis legyen a fő vádlott.

A hétvégén Pandora-dokumentumok néven kirobbant ügyben az amerikai székhelyű Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) hozott nyilvánosságra olyan iratokat, amelyek kormányfők és politikusok gyanús pénzügyi tranzakcióit vizsgálja. A baloldali újságokból álló együttműködés szerint ezen személyek adóparadicsomokba utaltak át jelentős összegeket, és így vásároltak nagy értékű ingatlanokat.

A listán szereplő nevek közt megtalálható Tony Blair volt brit miniszterelnök, II. Abdullah jordán király vagy Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfő is. A gyanúba keveredettek között szerepel Andrej Babis cseh kormányfő neve is, akinek országában négy nap múlva rendeznek parlamenti választásokat, így Babisnak szinte nem marad ideje cáfolni a vádakat.

A csehországi ellenzéki és az európai baloldali sajtó azonnal kiemelte Babis személyét az ügyben, a dán Jyllands Posten napilap a cseh kormányfő és Orbán Viktor közös fényképét Óriási adókerülés: államfők adóparadicsomokban rejtik vagyonukat címmel publikálta. A cikkekből ugyan nem derül ki, hogy a cseh kormányfő jogsértést követett volna el, vagy inkább egy nemzetközi joghézagot kihasználva törvényesen cselekedett-e, de a Pegasus-botrányhoz hasonlóan, ahol számos baloldali lap a magyar kormányfőt újságírók lehallgatásával vádolta, a bűntársítás itt is megtörtént.

Az ICIJ fő támogatói között megtalálhatjuk Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát is, amely a kémszoftverbotrányt felfedő újságírói konzorciumot is támogatta. Andrej Babis kormánya ellenzi a tömeges bevándorlást, és gyakran hivatkozik a magyar családpolitikai modellre. Így a cseh választásokra precízen beidőzített botrány kapcsán felmerül annak a gyanúja, hogy egy, a cseh kormánypolitikát ellenző nemzetközi csoport próbálja befolyásolni ezek kimenetelét.

Kapcsolódó írásaink