Külföld

„Színház, csalás volt a LIBE-látogatás”

A delegáció liberális többsége már előre megírta a következtetéseit a magyar helyzetről – mondta lapunknak Jorge Buxadé spanyol EP-képviselő

Magyarországon kifogástalanul működik a demokrácia és a jogállamiság, jobban, mint Brüsszelben – erről bizonyosodott meg Jorge Buxadé spanyol EP-képviselő az Európai Parlament alapjogi (LIBE) delegációjának múlt heti látogatásán. A jobb­-oldali VOX politikusa lapunknak rámutatott: a küldöttség liberális többsége már jóval az utazás előtt előre megírta a következtetéseit, és eldöntötte, hogy a helyzet márpedig rosszabb lett.

„Színház, csalás volt a LIBE-látogatás”
Buxadé: Alaptalan a magyarok elleni hadjárat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mennyire találta hasznosnak a budapesti tényfeltáró missziót?

– A misszió célja elvileg az volt, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetét vizsgáljuk. Miután három napot töltöttünk újságírókkal, politikusokkal, NGO-k képviselőivel, bírákkal és a magyar civil társadalom más releváns szereplőivel, megbizonyosodtunk róla, hogy Magyarország egy teljes körű demokrácia. A misszió maga színház volt, a konklúziókat előre megírták, de mégis azt tudom mondani, hogy hasznos volt, hiszen láthattuk a valóságos magyar helyzetet. Egy demokratikus, szabad országot, amely kifogástalan összhangban működik a jogállamisággal, nagyon biztonságos, és persze szép.

– Változott a véleménye Magyarországgal kapcsolatban?

– Az utazás nemcsak abban erősített meg, hogy Magyarország teljes körű demokrácia, hanem abban is, hogy valószínűleg magasabb szinten is áll, mint más tagállamok. Az pedig egészen biztos, hogy az intézményei jobban működnek, mint az Európai Unió intézményei, amelyek közül az egyik csak azért jött el Magyarországra, hogy ráerősítsen az ideológiai offenzívára a kormány ellen, mert nem tetszik nekik, hogy kiáll a család, a közösség, az identitás és a keresztény hagyományok mellett.

– A delegáció vezetése figyelembe vette az ön véleményét?

– A misszió alatt a delegációban részt vevő képviselők egyszer sem ültek le megbeszélni, hogy egyetértenek-e. Szóval nem tudom, figyelembe veszik-e a véleményemet, vagy sem. Mindenesetre a delegáció vezetője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a küldöttség többsége arra a következtetése jutott, hogy a magyarországi helyzet tovább romlott. Nem tudom, mikor jutottak erre a következtetésre, mert mint mondtam, egyszer sem tartottunk megbeszélést.

Nem igazán tűnik nekem komolyan vehetőnek, hogy kiáll egy sajtótájékoztatóra egy ilyen állásfoglalással, különösen ha figyelembe vesszük azokat a beszámolókat, amelyeket a Budapesten töltött három nap alatt hallottunk. Huszonnégy órányi találkozó alatt az Európai Parlament alapjogi bizottságának liberális képviselői képtelenek voltak akár egyetlenegy bizonyítékot is találni arra, hogy sérül a jogállamiság Magyarországon. Látni lehetett az arcukon, hogy nem érték el a céljaikat. Nagyon kevéssé voltak felkészülve a magyar hatóságok képviselőivel való szembesítésre is.

– A budapesti találkozók objektívabbá tehetik a készülő jelentést?

– Nem. A misszió következtetéseit már jóval az utazás előtt megírták. A misszió színház volt, csalás, de visszaütött. Az egyetlen dolog, amit láttunk ebben a három napban, az egy tiszta, biztonságos, szabad és szép város, ahol – szemben az úgynevezett multikulturális európai városokkal – nincs illegális bevándorlás. Megérkezni Budapestre olyan volt, mint végre friss levegőt szívni, főleg hogy szinte minden korlátozást feloldottak már. Más, liberális európai kormányok szegregálják állampolgáraikat. Érthetetlen, hogy éppen ők merik így bírálni a magyar kormányt.

– Milyen lépéseket javasolna ezután?

– A LIBE bizottságnak be kell fejeznie Magyarország üldözését. Sőt igazából az összes uniós intézménynek véget kell vetnie a magyar kormány elleni ideológiai boszorkányüldözésnek. Brüsszelnek emlékeznie kell arra, hogy nem a tagállamok szolgálják az EU-t, hanem fordítva: az uniót azért hozták létre, hogy a tagállamokat szolgálja. Azt javasoltam az utazáson, hogy a nemzeti parlamentek küldjenek missziókat Brüsszelbe, hogy megvizsgálják a demokrácia és a jogállamiság helyzetét az uniós intézményekben. Az egy valóban hasznos misszió lenne.

– Hogyan látja a konzervatív erők együttműködésének lehetőségeit az EP-ben?

– Európa konzervatív, hazafias erőinek együtt kell működniük. Mindig tiszteletben kell viszont tartani egymás identitását és a különbségeinket. Ha nem tesszük, csak egy másfajta globalizmust teremtünk. De szerintem jó úton haladunk.

Kapcsolódó írásaink