Külföld

Hazugnak nevezték Karácsonyt

A főpolgármester folyamatosan csak siránkozott – mondta lapunknak Nicolas Bay

A múlt héten hazánkba látogató európai parlamenti delegáció jobboldali tagjait akarta felhasználni Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arra, hogy magát fényezze, de az érintettek ezt nem hagyták szó nélkül.

Hazugnak nevezték Karácsonyt
Bay szerint a jogállamisági vita teljességgel politikai befolyás alatt áll
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony a napokban a Facebookon azt írta a küldöttséggel való találkozóról: „Úgy vettem észre, hogy még a bizottság szélsőjobboldali képviselőit is meglepte, hogy a kormány hogyan politizál a saját országa ellen a politikai és gazdasági hatalom megtartása és megszerzése érdekében.”

Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa lapunknak úgy reagált, Karácsony hazudott, egyébként pedig „ő volt az egyik legsemmitmondóbb ember, akivel találkoztunk a misszió során, nem tudott egyetlen bizonyítékot sem felmutatni a jogállamiság sérülésére, folyamatosan csak arról siránkozott, hogy rossz a viszonya a kormánnyal, ami politikai ellenfelek közt egyébként normális”.

A politikus hasznosnak nevezte az utazást, bár – ahogy fogalmazott – nem abban az értelemben, ahogy a liberális EP-képviselők remélték. Mint mondta, bebizonyosodott, hogy az úgynevezett jogállamisági vita egyrészt teljességgel politikai befolyás alatt áll, és a konzervatív kormány aláásását szolgálja, másrészt pedig csalás, mivel most a saját szemével is láthatta, hogy a vádak alaptalanok. Nicolas Bay hozzátette, tart tőle, hogy a misszió nem járul hozzá egy kiegyensúlyozott és objektív jelentéshez, már csak azért sem, mert azt a liberálisok már alighanem jóval előbb megírták, és csak arra várnak, mikor jelentethetik meg.

Jorge Buxadé, a spanyol VOX politikusa a Twitteren azt írta, Karácsony hazudik, „ami nem meglepő, hiszen liberális”. A képviselő arról is írt, hogy Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti delegációvezető sem volt teljesen őszinte: a francia politikus záró sajtótájékoztatóján bírálta Buxadét és Bay-t, amiért nem minden találkozón vettek részt, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy az osztrák szociáldemokrata Bettina Vollath előző este, a svéd szélsőbalos Malin Björk pedig péntek reggel már elutazott, noha a programok csak aznap délután értek véget.

Kapcsolódó írásaink