Külföld

A LIBE-delegáció két tagja szerint boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Az Európai Unió (EU) intézményei részéről koncepciós eljárás, „boszorkányüldözés” folyik Magyarország ellen, aminek ideje lenne véget vetni az Európai Parlament Magyarországra látogató LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottságának francia és spanyol küldöttségi tagjai szerint.

A LIBE-delegáció két tagja szerint boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen
Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport francia alelnöke (j) és Jorge Buxadé Villalba (b)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport francia alelnöke és Jorge Buxadé Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció spanyol tagja erről pénteken beszélt újságíróknak Budapesten, miután a LIBE-bizottság delegációja három napos látogatáson vett részt Magyarországon. Nicolas Bay kijelentette: a Magyarország elleni eljárás nem a 7. cikkely keretében történik, hanem olyan egy „koncepciós perről” van szó, amelyet az Európai Parlament azért kezdeményezett, hogy megtámadja a magyar kormányt.

A politikus szerint a delegáció három napos magyarországi látogatásán meghallgatott emberek - politikusok, civilek, bírák és még sokan mások - háromnegyede a magyar ellenzékhez köthető, így nem képviseli megfelelően a magyar társadalmat. Szerinte három nap alatt egyetlen egy konkrét példát sem tudtak adni, hogy hogyan sérült a jogállam Magyarországon.

Megjegyezte: az ellenzéki előválasztás ugyanakkor azt jelzi, hogy élő és egészséges a demokrácia Magyarországon. Mint mondta, nagyon sok kritikát hallottak, többek közt azt, hogy a magyar kormány nem fogadja el a kötelező migránskvótákat vagy hogy olyan törvényt alkotott, amely védi a családot és a gyermekeket az LMBTQ-propagandától.

Hangsúlyozta: találkoztak a Kúria bíráival, Varga Judit igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszterrel is, ami bebizonyította számukra, hogy Magyarország rendesen működő demokrácia, ahol az igazságszolgáltatás független. Leszögezte: a politikai támadások az EU-intézmények részéről Magyarország ellen zaklatások, amelyeknek meg kell most már szűnnie.

Jorge Buxadé Villalba a látogatás konklúzióját úgy vonta meg: bebizonyosodott, hogy Magyarországon tökéletesen működő demokrácia van, amely még más tagállamokhoz képest is sokkal inkább jól működik.

Szerinte a baloldali és a liberális pártoknak - beleértve a Néppártot is -egyetlen érdeke, hogy arra használják fel az uniós intézményi kereteket, hogy legyőzzék a magyar kormányt, a Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt. Szerinte ez a Lengyelországgal szembeni eljárásra is igaz vagy bármely olyan politikusra, aki kiáll a hagyományok és a nemzeti identitás mellett.

A két képviselő egy közös nyilatkozatot is kiadott a sajtónak, amelyben azt írták: itt az ideje véget vetni a Magyarország elleni „boszorkányüldözésnek”. A közlemény szerint a látogatás eredeti célja, hogy az európai baloldal és a brüsszeli bizottság által évek óta szajkózott magyarországi jogállamisági problémák után kutassanak, azonban teljesen világossá vált, hogy valójában egy „sztálinista perről” van szó.

Úgy vélik: a Magyarország ellen folytatott „brüsszeli és baloldali hadjárat” célja, hogy destabilizáljanak egy szuverén kormányt, amelynek megkérdőjelezhetetlen támogatottsága van a választók körében. „Az egyetlen és igazi bűne, hogy megvédi a magyar embereket, a nemzeti és európai identitását, a konzervatív értékeit, a családot, és nemet mond a tömeges bevándorlásra. Itt az idő, hogy véget vessünk a Magyarország elleni boszorkányüldözésnek!” - írta a két politikus közös közleményben.

Varga Judit: Ideje volt már, hogy a LIBE-turisták kicsit kilépjenek a brüsszeli buborék-mátrixból

Objektum doboz

A médiatanács elnöke tájékoztatta az EP LIBE-delegációját

Karas Monika, a médiatanács elnöke tájékoztatta a magyar médiaszolgáltatások helyzetéről az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának tagjait, akik tényfeltáró körúton vesznek részt Magyarországon - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a LIBE bizottság meghívására Karas Monika pénteken találkozón vett részt a bizottság tagjaival, amelyen beszámolt arról, hogy Magyarország a sajtó és a médiaszolgáltatások szabadságát és sokszínűségét olyan értéknek tartja, hogy azt az alaptörvényben is szerepelteti, a médiatörvényt pedig csak kétharmados törvénnyel lehet elfogadni vagy módosítani.

Az elnök kiemelte, hogy Magyarországon a médiapiac nemzetközi összehasonlításban is sokszínű: jelenleg 6811 nyomtatott sajtótermék és 3613 internetes újság működik, ez 10 424 sajtóterméket jelent. Magyarországon 165 rádió és 373 televízió adása fogható lineáris módon, 105 rádió és 10 televízió pedig interneten keresztül, a nézők és hallgatók tehát 270 rádió és 373 televízió adása közül választhatnak. A médiaszolgáltatások közül 362 kereskedelmi és 156 közösségi, utóbbiak médiaszolgáltatási díj megfizetése nélkül sugároznak. Továbbá 20 közszolgálati médiaszolgáltatás is működik, 7 rádió és 13 televíziós csatorna - ismertette. Hozzátette: a médiaszolgáltatásokat sokrétű pályázati rendszerrel anyagilag is segíti a médiatanács, amely 2011-es megalakulása óta 13,5 milliárd forint (37,5 millió euró) támogatást nyújtott, ebből többi között műsorgyártásra 7,7 milliárd forintot (21,2 millió euró), általános fenntartási és rezsiköltségekre 4,5 milliárd forintot (12,7 millió euró), műszaki fejlesztésekre pedig 1,1 milliárd forintot (3,1 millió euró).

Az elnököt idézve azt írták: a médiatanács teljes átláthatóság mellett dolgozik, működése, gazdálkodása, napirendje és döntései nyilvánosak, a döntéseket pedig a médiaszolgáltatók bíróságon támadhatják meg.

Az elmúlt tíz évben a grémium által hozott hatósági döntések közül a médiaszolgáltatók 381-et támadtak meg, a bíróság az esetek 83 százalékában, 317 alkalommal a médiatanács döntését helyben hagyva hozott ítéletet. A bírósági döntésekből két tendencia látszik: egyrészt a gyermekek védelme elsőbbséget élvez a szólásszabadság és a sajtószabadság elvével ütközéskor, másrészt a tanácsnak a bírságok kiszabásakor az arányosság és a fokozatosság elvét kell követnie - fűzte hozzá.

A közlemény szerint a bizottság munkatervének feszítettsége miatt a meghallgatásra kevés idő volt, ezért a LIBE bizottság kérésére az elnök megerősítette, hogy a médiatanács bármikor kész további adatokkal, írásban segíteni munkájukat.

Kapcsolódó írásaink