Külföld

Újabb szakaszban az uniós kirakatper

Magyarország igazi bűne, hogy megvédi a magyar embereket, a nemzeti és európai identitást, mutatott rá Nicolas Bay francia EP-képviselő

A LIBE-delegáció vezetője szerint decemberre készülhet el az újabb brüsszeli jelentés hazánkról. A küldöttség jobboldali tagjai szerint a balliberálisok jelentése már rég kész van, az egész egy kirakatper.

Újabb szakaszban az uniós kirakatper
Gwendoline Delbos-Corfieldnek nem tetszett a magyar újságírók bírálata
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Véget ért tegnap az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) delegációjának háromnapos budapesti látogatása. A delegációt a zöldpárti francia Gwendoline Delbos-Cor­-field vezette, aki Judith Sargentinitől vette át az EP-ben a „Magyarország-dossziét”. Tagjai a szocialista osztrák Bettina Vollath, a néppárti luxemburgi Isabel Wiseler-Lima, a szélsőbaloldali svéd Malin Björk, a reformkonzervatív ECR-frakció részéről a jobboldali spanyol Jorge Buxadé, az Identitás és Demokrácia képviseletében pedig a jobboldali francia Nemzeti Tömörülés képviselője, Nicolas Bay.

A liberális Renew-frakciót eredetileg Ramona Strugariu képviselte volna, helyette azonban a napokban a Momentum képviselőjét, Donáth Annát delegálták. A látogatás utolsó napján a magyar baloldali ellenzéki pártok vezetőivel találkoztak – Donáth Anna saját párttársát is kérdezhette a tényfeltárás jegyében.

Nicolas Bay és Jorge Buxadé közös sajtótájékoztatójukon koncepciós pernek nevezték az EP eljárását, hangsúlyozva, hogy a bizottság balliberális többsége már előre megírta a saját konklúzióit. Bay emlékeztetett, ez az út nem része a hetes cikkely szerinti eljárásnak, hiszen jelen szakaszában az már nem az EP-hez tartozik.

Bay elmondása szerint a három nap alatt túlnyomó többségben a kormánnyal szemben kritikus személyekkel találkoztak, akik tisztán politikai beszédeket tartottak. Megjegyezte, a LIBE nyilvánvalóan be akar avatkozni a magyar választásokba, az utazás időzítése sem véletlen. A kormányzati szereplőkkel folytatott beszélgetésekkel kapcsolatban azt mondta, megbizonyosodhattak róla, hogy hazánkban az intézmények kiegyensúlyozottan működnek.

A francia politikus szerint a hazánk ellen folytatott brüsszeli, baloldali hadjárat célja, hogy destabilizáljanak egy szuverén kormányt, amelynek a támogatottsága, legitimitása megkérdőjelezhetetlen. Buxade szerint az uniós baloldal – beleértve az Európai Néppártot is – az uniós intézményeket akarja felhasználni arra, hogy letörje a nemzeti szuverenitást védő országok ellenállását.

„Magyarország igazi bűne, hogy megvédi a magyar embereket, a nemzeti és európai identitást, a konzervatív értékeket, a családot, és nemet mond a tömeges bevándorlásra. Itt az ideje, hogy véget vessünk a Magyarország elleni boszorkányüldözésnek” – szögezte le Bay és Buxade közös közleményében.

Záró sajtótájékoztatóján Delbos-Corfield felidézte, hogy a misszióról még 2019-ben határoztak, tavaly tavaszra tervezték, de a járványhelyzet miatt ez idáig nem sikerült megtartani. A zöldpárti politikus szerint a Budapesten hallottak és tapasztaltak hozzájárulnak majd ahhoz, hogy decemberben egy árnyaltabb, az új fejleményeket tartalmazó jelentést terjesszenek be a parlamentben.

Delbos-Corfield kifogásolta, hogy a magyar sajtóban kritikus cikkek jelentek meg a delegáció többségét alkotó balliberális képviselőnőkről, akiknek munkáját hosszan méltatta. Arra a felvetésre, hogy a gyermekvédelmi törvény és a kampány áll az út időzítése mögött, elismételte, hogy már korábban eltervezték. Donáth részvételével kapcsolatban azt mondta, nem példátlan, Szlovákiába és Bulgáriába is ment az adott tagállamból származó képviselő.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője videóelemzésében Donáth Anna részvételével kapcsolatban rámutatott, Brüsszelben a látszatra sem adnak. Megjegyezte, a delegáció nagy részét LMBTQ-aktivisták és migránspártibrüsszeli politikusok tették ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom