Külföld

„Elutasítjuk a kapcsolati erőszak elleni fellépéssel leplezett ideológiai akciót”

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén szavaz a partnerkapcsolati erőszak nőkre és gyermekekre gyakorolt hatásáról szóló jelentéséről. „A partnerkapcsolati erőszak és a felügyeleti jog kérdéseire tagállami válaszokat kell adni, hiszen a helyi viszonyok ismerete nélkül csak átpolitizált lózungokról beszélhetünk, amelyek semmi esetre sem nyújtanak megoldást az erőszakot elszenvedettek számára” - emelte ki a jelentés kapcsán Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke. A plenáris vita során Schaller-Baross Ernő, fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: „Elszomorító, hogy az Európai Parlament a családon belüli erőszak súlyos problémáját használja fel ideológai céljainak elérésére és lopakodó hatáskörbővítésre.”

„Elutasítjuk a kapcsolati erőszak elleni fellépéssel leplezett ideológiai akciót”
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Loic Venance

Járóka Lívia kiemelte: a jelentés nyelvezetében nem tekinthető tisztán joginak, valós üzenetek helyett ideológiai tartalommal bír. „Az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra valós cselekvési tervek és a helyi jógyakorlatok befogadása helyett. Megmutatkozott, hogy az Isztambuli Egyezmény nemhogy kimagasló eredményeket és áttörést nem hozott, de bizonyos esetben csak nehezítette a gyors segítségnyújtás lehetőségét. Így nem az a kérdés, hogy ratifikálunk-e egy ideológiailag elfogult egyezményt, hanem hogy képesek vagyunk-e eredményesen küzdeni az erőszak ellen” - tette hozzá a képviselő közös sajtóközleményükben.

„Nemzeti hatásköreink sérelme nem megengedhető, főleg nem a családjog területén. Magyarország számára kiemelt fontosságú a családvédelem és így az erőszak elleni hathatós fellépés is. E területből nem engedünk és nem is engedhetünk” - fogalmazott Járóka Lívia.

Schaller Baross Ernő a vita során kiemelte: a családon belüli erőszak nem magánügy, minden lehetséges eszközzel fel kell lépni ellene. Meg kell védeni áldozatait, ennek során pedig a gyermekek mindenek felett álló érdekét tiszteletben tartva kell eljárni. „A magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét. Az Isztambuli Egyezmény számos esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a Magyarországon már meglévő jogi eszközök. Csak a határozott és következetes nemzeti szintű fellépés segíthet a partnerkapcsolati erőszak elleni küzdelemben„ – húzta alá Schaller-Baross Ernő.

Hangsúlyozta: a családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden szavaz a jelentésről.