Külföld

Visegrád az együttműködés jelképe

Visegrád jelképe annak, hogy Magyarország számára évszázadok óta fontos az egyenrangú demokratikus nemzetközi együttműködés - mondta Vitályos Eszter vasárnap Visegrádon az Európa Tanács helyi és regionális önkormányzatok kongresszusa elnökségének ülését köszöntve.

Visegrád az együttműködés jelképe
Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy az összefogás, a közös múlt egyik lenyomata a V4-es együttműködés, amely Magyarország számára meghatározó napjainkban. Emlékeztetett arra is, hogy nemcsak a közös múlt és a Duna köti össze a résztvevőket, hanem az itt élő nemzetiségek is.

A hétfőn kezdődő kétnapos tanácskozáson kiemelt hangsúlyt kap az önkormányzatok szerepe a zöld gazdaságban, az államtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy Magyarország az egyik élharcosa a zöld gazdaság kiépítésének.

A kongresszus azért dolgozik, hogy képviseljék és erősítsék az európai helyi és regionális önkormányzatokat - mondta az elnökség nevében megszólaló Bernd Vöhringer, aki köszönetét fejezte ki Vitályos Eszternek a kongresszushoz intézett szavaiért, „ami egyértelmű üzenetet küld a helyi és regionális önkormányzatok kongresszusa felé egész Európában”.

Szólt arról is, hogy nagyon jó a kapcsolat a magyar delegációval, a magyar elnökség pedig erős jelzést adott azzal, hogy Visegrád ad helyet a tanácskozásnak.

Magyarország május 21. és november 17. között tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.
 

Kapcsolódó írásaink