Külföld

Folytatódhat a brüsszeli nyomásgyakorlás

Novemberre készen állhat rá az Európai Bizottság (EB), hogy elfogadja Lengyelország helyreállítási tervét, és jóváhagyja az eddig visszatartott forrásokat a Politico értesülései szerint.

Folytatódhat a brüsszeli nyomásgyakorlás
Věra Jourová
Fotó: Európai Parlament

A brüsszeli lap pénteki hírlevelében arról írt, az EB tisztában van vele, ha a lengyel igazságügyi rendszer miatti kifogásai­val túl messzire megy, azzal jóvátehetetlenül rombolhatja Brüsszel megítélését Lengyelországban, és akár a kilépés szélére sodorhatja az országot.

Az EB-vel a magyar helyreállítási terv tárgyalási is megtorpantak a gyermekvédelmi törvény elfogadása után. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren a pénzek visszatartását egyértelműen diszkriminatívnak nevezte, hangsúlyozva, hogy az uniós baloldal kampányt folytat Magyarország ellen, amiért hazánk nem engedi az LMBTQ-ideológia terjesztését az iskolákban és a médiában.

Ezzel párhuzamosan Vera Jourová, a bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke arról beszélt a lapnak, hogy célegyenesben vannak a jogállamisági kondi­cionalitási mechanizmus előkészületei, ami az uniós költségvetési források megvonásával járhat. A korábbi megállapodások értelmében az EB-nek ezzel meg kellene várnia az EU Bíróságának döntését arról, hogy a mechanizmus megfelel az alapszerződéseknek vagy sem.

Kapcsolódó írásaink