Külföld

Érik az újabb politikai vihar az EP-ben

Javában zajlik az esélylatolgatás az Európai Parlamentben (EP) azzal kapcsolatban, hogy január 17-én kit választanak David Sassoli utódául.

Érik az újabb politikai vihar az EP-ben
Manfred Weber
Fotó: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

A Politico szerint nem sokkal ezelőttig lejátszott meccsnek tűnt a parlament következő elnökének megválasztása, 2019-ben ugyanis, amikor az uniós vezetők csomagban döntöttek az intézmények vezetéséről, az a megállapodás született, hogy az ötéves parlamenti ciklus első felében a szociáldemokratáké, a másodikban pedig az Euró­pai Néppárté (EPP) a tisztség. Manfred Weber néppárti frakcióvezető pályázott a parlament vezetésére, mintegy fájdalomdíjul, hiszen bár ő volt az EPP csúcsjelöltje a választásokon, nem őt jelölték az Európai Bizottság élére.

Időközben azonban Weber bejelentette, hogy a frakcióvezetés mellé az EPP elnöki tisztségét pályázza meg, ráadásul az európai erőviszonyok is megváltoztak, hiszen a Néppárt vezető ereje, német jobbközép CDU/CSU pártszövetség elvesztette a választásokat, és jó eséllyel januárban már szociáldemokrata kancellárja lesz Németországnak. A Politico szerint nyílt titok, hogy Sassoli újra akar indulni, és a szociáldemokraták úgy látják, a 2019-es alku felett eljárt az idő. A lap a lehetséges jelöltek közt említette az EPP-ből a máltai Roberta Metsolát és a holland Esther de Langét.

Kapcsolódó írásaink