Külföld

Káosz Afganisztánban

Az erőszak és az ópiumkereskedelem uralkodik az országban, ahol a terrorszervezetek is új otthonra lelhetnek

Újjáalakulhatnak az al-Kaida és az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezetek – jelentette ki Mark Milley tábornok az amerikai képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának meghallgatásán.

Káosz Afganisztánban
Sokaknak a drogtermelés jelenti az egyetlen megélhetést
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Milley azt mondta, reális a veszélye annak, hogy az elkövetkezendő hónapokban újraalakítják ezeket a nemzetközi terrorcsoportokat. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter ugyanezen a meghallgatáson egyetértett a tábornokkal, valamint elmondta, hogy a terroristák jelenleg olyan, kormányzattal nem rendelkező területeket keresnek, ahol képezhetik és felszerelhetik magukat, továbbá megerősödhetnek.

Mike Rogers, Alabama állam republikánus képviselője, aki egyben a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának vezetője is, az afganisztáni kivonulást rendkívüli katasztrófának, Bident pedig téveszmésnek nevezte.

Eközben Afganisztánban továbbra is rendkívül bizonytalan helyzet uralkodik, az országban hajtóvadászatot indítottak a bírónők ellen korábbi elítéltjeik, emiatt bujkálniuk és menekülniük kell családjaikkal egyetemben. Jelenleg legalább kétszáz bírónő van az országban.

A tálibok ígéretével ellentétben úgy tűnik, továbbra is a heroin lesz az afgán gazdaság húzóágazata. Habár hatalomra jutásuk utáni egyik első sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy betiltják a heroin árusítását, a tálibok továbbra sem tettek semmit a drogkereskedelem visszaszorítása érdekében.

A nagyon nehéz gazdasági helyzetben lévő országban az egyik biztos megélhetést nyújtó ágazat a heroin alapanyagaként szolgáló máktermesztés, ezért szakértők szerint nem valószínű, hogy a tálibok korlátoznák azt, kiváltva a lakosság ellenszenvét. Afganisztán gazdaságának több mint 10 százalékát az ópiumtermelés teszi ki, a világ ópiumának négyötöde az ázsiai országból származik.

A tiltásról szóló bejelentés még jól is jött a termelőknek, ugyanis az ópium ára több mint harmadával emelkedett. Mivel nem látható, hogy a tálib kormányzat hogyan lenne képes úrrá lenni az országot sújtó gazdasági válságon és alternatívát nyújtani a mezőgazdaságból élőknek, valószínű, még sokáig fog akadálytalanul áramlani a heroin Európába és a világ többi részére Afganisztánból.

A hollandok többsége befogadná az afgánokat

Tízből hét holland feltételekhez kötve, de támogatja az afganisztáni menekültek befogadását – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató társaság friss felméréséből. A kutatásban részt vevők harminc százaléka szerint csak olyan afgánokat lenne szabad beengedni, akik bizonyíthatóan segítették a holland katonák munkáját.


További 28 százaléka a megkérdezetteknek olyanokat is szívesen látna, akik az emberi jogokért dolgoztak. A hollandok 13 százaléka viszont bármilyen korlátozás nélkül minden afgán menekültet befogadna. A felmérésben részt vevők 17 százaléka teljes mértékben ellenzi, hogy a menekültek Hollandiába érkezhessenek.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink