Külföld

Folyik a harc az FDP és a Zöldek kegyeiért

Armin Laschet távozása után Hendrik Wüst észak-rajna–vesztfáliai közlekedési miniszter lehet a kormányfő és a kereszténydemokraták vezetője a nyugati tartományban

Optimisták a német Zöldek a liberálisokkal való megegyezést illetően. Az FDP a hétvégén a szocdemekkel és a kereszténydemokratákkal is tárgyal a kormányalakításról. Közben Észak-Rajna–Vesztfáliában már gőzerővel keresik a tartományt vezető Armin Laschet utódját.

Folyik a harc az FDP és a Zöldek kegyeiért
Annalena Baerbockon, a Zöldek társelnökén és a liberális FDP vezetőjén, Christian Lindneren is múlik, hogyan alakul Németország jövője
Fotó: AFP/Kay Nietfeld, Sebastian Ka

Tovább folytatódnak a közös kormányzás lehetőségeit felmérő tárgyalások a német pártok között, a liberális FDP és a Zöldek ma, illetve vasárnap bővebb körben folytatnak egyeztetéseket. A szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson győztes szociáldemokrata SPD-vel vasárnap külön-külön is tárgyal a két párt. Sűrű lesz a hét utolsó napja a liberálisok számára, ugyanis a választásokon második Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével is vasárnap este egyeztet az FDP tárgyalódelegációja.

A vereséget egyelőre be nem ismerő Armin Laschet CDU-elnök és kereszténydemokrata kancellár­jelölt azt akarta, hogy még az SPD előtt tárgyalhassanak a liberálisokkal, a CSU-t vezető Markus Söder viszont keresztülhúzta a számításait. A bajor kormányfő pénteken elődje, a héten nyolcvanéves Edmund Stoiber köszöntésén, szombaton pedig pártkonferencián vesz részt. A CDU/CSU a Zöldekkel is megbeszélést folytatna, erre várhatóan a jövő hét elején kerül sor.

A liberálisok közül sokan a kereszténydemokratákkal működné­nek együtt, a Zöldek inkább az SPD vezette koalíciót részesítik előnyben.

A Zöldek vezető politikusai egyébként optimisták az FDP-vel való ellentétek áthidalásával kapcsolatban. Jürgen Trittin korábbi környezetvédelmi miniszter a Neue Berliner Redaktionsgesell­schaft partnerlapjainak azt mondta, a két párt kölcsönös tisztelettel bánik egymással, mivel mindketten a kormánykoalíció tagjai szeretnének lenni.

Katrin Göring-Eckardt, az ökopárt társfrakcióvezetője a Funke médiacsoport lapjainak nyilatkoz­va úgy vélte, az elmúlt években egyfajta bizalmi viszony alakult ki pártja és a liberálisok között. Szerinte a CDU/CSU jelenleg nem lenne képes a kormányzásra.

Várhatóan október 23-án dönt a CDU észak-rajna–vesztfáliai szervezete arról, ki kövesse Armin Laschetet a tartományi kormányfői székben. Laschet többször leszögezte, hogy a Bundestag-választás után Berlinben folytatja politikai pályafutását. A tartományi szerve­zet vezetése a Handelsblatt című lap szerint azt szeretné, ha Hendrik Wüst észak-rajna–vesztfáliai közlekedési miniszter lenne a következő miniszterelnök, egyúttal a CDU csúcsjelöltje a jövő májusi tartományi választáson.

Heves viták kísérték a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) új frakciójának szerdai első ülését. A találkozón két új képviselő ügye keltett botrányt. Matthias Helferich többórás vita után bejelentette, önként lemond tagságáról a parlamenti csoportban. Mint kiderült, a dortmundi politikus 2017-ben több online beszélgetésben „barátságos nácinak” nevezte magát. Bár később azt mondta, ezt ironiának szánta, nem ez volt az egyetlen vitatható kijelentése.

Matthias Moosdorf viszont a frakció tagja maradhatott. Vele szemben az volt a kifogás, hogy az előző jogalkotási időszakban nyíltan bírálta az eddigi frakcióvezetőt, Alexander Gaulandot, amikor a politikus alkalmazottjaként dolgozott korábban.

Kapcsolódó írásaink