Külföld

A volt francia elnök bírósági pere idején is rendületlenül politizált

Elítélték Nicolas Sarkozyt

Egy év szabadságvesztésre ítélte egy francia bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt.

A volt francia elnök bírósági pere idején is rendületlenül politizált
Fotó: MH

Az exelnöknek nem kell börtönbe vonulnia, nyomkövető viselésével kiválthatja a büntetést. A vádhatóság szerint Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását teljes lazaság jellemezte, a szabálytalanságokat pártja kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni. A komoly per nem gátolta meg a volt francia elnököt abban, hogy az ítélet előtti napokban még politikai kérdésekben nyilatkozzon. Egy televíziós fellépése során például az érzékenyítő politikai aktivizmus túlkapásait bírálta.

Úgy nyilatkozott: „Mi vagyunk valószínűleg az első olyan nemzedék, amely semmit sem akar megőrizni abból, amit szüleink és elődeink hagytak ránk.” Sarkozy szerint a történelem módszeres átírása semmi máshoz nem vezethet, mint a diktatúra egy bizonyos formájához.

Emellett a francia politikus beszélt civilizációnk kríziséről is, amit egyrészt az ázsiai néptömegek európai letelepedésével magyarázott, másrészt pedig azzal, hogy már nem vagyunk képesek gyűlölet nélkül visszatekinteni a múltunkra. A francia politikus úgy fogalmazott: „Hiszek az identitásban, viszont kevésbé hiszek az egyenlőség fogalmában, mert ez legtöbbször csak hazugság.”

Kapcsolódó írásaink