Külföld

Marine Le Pen alkotmányba foglalná a nemzeti prioritást

Alkotmányba foglalná a nemzeti prioritást, családi segélyeket pedig csak francia állampolgároknak utalna Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, ha jövőre megválasztják köztársasági elnöknek.

Marine Le Pen alkotmányba foglalná a nemzeti prioritást
Marine Le Pen alkotmányba foglalná a nemzeti prioritást
Fotó: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A felmérések szerint ha most tartanák a választást, a tisztség sorsa 2017-hez hasonlóan Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen között dőlne el a második fordulóban, de Macron maradhatna az államfő.  

Az elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik. „Az a kérdés, hogy Franciaország Franciaország marad-e vagy pedig elsodorja a gigantikus migrációs hullámok kezeletlen vihara, amely kisöpri a kultúránkat, az értékeinket, az életmódunkat” - mondta keddi sajtótájékoztatóján Le Pen, aki megválasztása esetén népszavazást javasol egy, a bevándorlást szabályozó törvényjavaslatról.

A tervezetnek három célja van szavai szerint: a migrációs hullám szabályozása, a francia állampolgárság védelme, valamint annak kimondása, hogy a francia alkotmány erősebb a nemzetközi jognál, így a az Emberi Jogok Európai Egyezményénél vagy az Európai Unió Bíróságánál.  

Marine Le Pen alkotmányba foglalná a külföldiek Franciaországba történő belépésnek szabályozását, a súlyos bűncselekményekért elítéltek vagy a közrendet megsértők kiutasítását, a nemzeti prioritást, és minden vallási vagy etnikai közösségi elkülönülés tiltását. Elmondta, hogy családi segélyekből megválasztása esetén kizárólag francia állampolgárok részesülhetnek, tilos lesz az illegálisan érkező bevándorlókat legalizálni, és „minden külföldi bűnözőt ki fognak toloncolni”. A családegyesítésnek teljesen véget vetne a Nemzeti Tömörülés jelöltje, a francia állampolgárságot pedig „szigorú és ellenőrzött asszimilációs feltételekhez” kötné.
 

Kapcsolódó írásaink