Külföld

Történelmi jelentőségű vita kezdődhet meg magyar hozzájárulással

A magyar Európa tanácsi elnökség több prioritása is figyelmet kapott a héten Strasbourgban. Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét kérdeztük.

Történelmi jelentőségű vita kezdődhet meg magyar hozzájárulással
Németh Zsolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Hogyan értékeli a közgyűlés e heti ülését?

– Nagyon fontos lépcsőfokához érkezett a magyar elnökség ezzel a héttel, ugyanis első magyar államfőként szólalt fel Áder János a környezetvédelemről szóló magas szintű vitában, valamint Szijjártó Péter is beszédet tartott a miniszteri bizottság soros elnökeként.

– Mit emelne ki a környezetvédelem témájában született döntések közül?

– Egyhangú döntés született egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, amely azt vizsgálja, hogy kötelező erejű emberi joggá tehető-e a természetes környezethez való jog. Ha a miniszteri bizottság jóváhagyását is elnyeri
a kezdeményezés, akkor a magyar soros elnökség jóvoltából megkezdődhet ez a történelmi jelentőségű vita. Ebben fontos szerepet játszik a közgyűlés elnöke, Rik Daems is, aki számára ez a kérdés szintén prioritást élvez.

– Mi volt a külügyminiszteri látogatás legfontosabb eleme?

– Szijjártó Péter online konferencián vett részt Azbej Tristan illetékes államtitkárral a keresztényüldözés elleni küzdelem témájában, valamint egy vonatkozó kiállítást is megnyitott. Számos kérdést kapott a képviselőktől a keresztényüldözés, valamint az erősödő európai antiszemitizmus témájában is.

Kapcsolódó írásaink