Külföld

Az FDP Laschet utolsó reménye

Határozottan elutasítja az együttműködést a német kereszténydemokratákkal a Zöldek párt ifjúsági szervezete

Először a Zöldekkel, majd a CDU/CSU pártszövetséggel, később pedig a győztes szociáldemokratákkal tárgyal az új német kormány megalakításáról a liberális FDP a következő napokban. Török származású politikusnő lehet Wolfgang Schäuble utóda.

Tárgyalóasztalhoz ültek kedden a német Zöldek a liberális FDP képviselőivel, hogy egyeztessenek a közös kormányzás lehetőségeiről. Volker Wissing, az FDP főtitkára bejelentette, a megbeszéléseket pénteken bővebb körben folytatják, a liberálisok ezen kívül várhatóan szombaton a CDU/CSU, vasárnap pedig az SPD képviselőivel fognak tárgyalni. A Die Welt információi szerint Christian Lindner FDP-elnök kínosan ügyel arra, hogy idő előtt ne szivárogjanak ki fontos információk.

A vasárnapi Bundestag-választást megnyerő szociáldemokrata SPD, valamint a második helyen végző Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség is kész arra, hogy tárgyaljanak a kormányalakításról a két baloldali párttal. Georg Kurz, a Zöldek ifjúsági szervezetének szóvivője viszont a Neue Osnabrücker Zeitungnak című lapban sürgette pártja vezetését, hogy egyértelműen utasítsa el a kormányalakítást
a kereszténydemokratákkal.

Armin Laschet CDU-elnök kedden pártja parlamenti csoportjának ülésén elismerte, hogy hibákat követett el a választási kampányban, amit sajnál, ugyanakkor kijelentette, hogy nem adja fel a kormányalakítás lehetőségét. A Der Tagesspiegel emlékeztetett, hogy Laschet számára ez az egyetlen lehetőség, amely esélyt ad számára a politikai életben maradásra.

Az RND szerkesztőségi hálózat értesülése szerint a CDU-ban felmerült, hogy Markus Söder bajor miniszterelnök vezesse a koalíciós tárgyalásokat az FDP-vel és a Zöldekkel, ha az SPD-nek nem sikerül kormányt alakítani.Az új kabinet megalakulásával visszavonuló Angela Merkel német kancellár már hétfőn gratulált Olaf Scholznak a választási győzelemhez, közölte tegnap a kormány sajtóirodája. A CSU-t vezető Markus Söder keddi tette ugyanezt, kiemelve, hogy Olaf Scholznak van a legnagyobb esélye a kancellári posztra. Végül szerdán Laschet gratulálólevele is megérkezett az SPD-hez.

A szociáldemokrata Aydan Özoğuz követheti a CDU-s Wolfgang Schäublét a Bundestag elnöki posztján, értesült a Der Tagesspiegel. A török felmenőkkel rendelkező politikusnő 2009 óta Bundestag-képviselő, a harmadik Merkel-kormányban pedig menekültügyi és integrációs államminiszter volt.

Kapcsolódó írásaink

Össztűz zúdult Armin Laschetre

ĀA németek fele szerint le kell mondania a CDU elnökének a választási vereség miatt, Peter Altmaier személycseréket sürgetett a Kereszténydemokrata Unióban