Külföld

Az európai baloldal meg akarja buktatni a magyar kormányt

Nicolas Bay: Brüsszelben a források megvonásával akarják megfojtani Magyarországot, de a bürokraták fenyegetése kevés lesz egy ezeréves nemzettel szemben

Tanulmányútra érkezik a héten Budapestre az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE delegációja. Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese exkluzív interjút adott lapunknak az út részleteiről és valós céljairól.

Az európai baloldal meg akarja buktatni a magyar kormányt
Az Európai Parlamentet nem érdekli a valóság a képviselő szerint
Fotó: MH/Visegrád Post

– A LIBE-bizottság delegációjának tagjaként ön is Budapesten tartózkodik a következő napokban. Mi ennek az utazásnak a megfogalmazott és mi a tényleges célja?

– Nagyon jól tudom, hogy működnek az ilyen utak, három éve ugyanis már volt lehetőségem ugyanebben a témában Varsóba utazni a LIBE-delegáció tagjaként. Elméletileg ennek a lényege kivizsgálni a jogállamiságot ért állítólagos sérelmeket Magyarországon, alátámasztva az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, amit a három éve megszavazott Sargentini-jelentés indított el. Valójában ez egy sztálinista per, ahol a vádlottat már előre elítélték.

– Érdekli a baloldali frakció-kat és az Európai Néppártot, hogy mi történik Magyarországon, vagy már előre meghozták a döntéseiket?

– Az Európai Parlament baloldala, beleértve a Néppártot is, egyáltalán nem mutat valódi érdeklődést az iránt, mi történik ténylegesen Magyarországon. Ők csak meg akarják büntetni a túl konzervatívnak ítélt kormányt, a saját progresszív szeszélyeiket akarják rákényszeríteni a magyar emberekre. Nem szabad elfelejtenünk, mi a Magyarország és Lengyelország elleni támadások eredeti oka. Nem esett túl sok szó a jogállamiságról azelőtt, hogy hat éve Lengyelország és Magyarország ellenezte az európai menekültügyi rendszer reformját, amely kötelező kvóta szerint akarta szétosztani a migránsokat. A jogállamisági vita tehát csak egy ürügy a brüsszeli diktátumoknak ellenálló országok megtörésére.

Elég csak megnézni a számtalan állásfoglalást és határozatot, amelyet az Európai Parlament többsége megszavaz. Kéthavonta Magyarországról és Lengyelországról tartanak vitát a plenáris üléseken, és mindig bűnösnek találják őket a nők, a migránsok, az LMBT-személyek jogai és a szólásszabadság elleni képzelt támadásokban. A baloldal állandóan szankciókat és pénzügyi büntetéseket követel Magyarország ellen. Ki hinné el, hogy amikor Budapestre jönnek, objektíven ítélik meg a helyzetet? Azért jönnek, hogy az ideológiájukat hirdessék, és kampányoljanak a Fidesz ellen.

– Mi az ön célja ezzel az utazással?

– Mindenekelőtt az igazságot keresem. Ennek érdekében természetesen európai parlamenti kollégáimmal együtt részt veszek a betervezett találkozókon. Ezzel párhuzamosan magam is tervezek találkozókat akadémikusokkal, újságírókkal, konzervatív NGO-kkal és kormányzati tisztségviselőkkel. Egy teljes és őszinte képet akarok alkotni a helyzetről, amiről aztán beszámolhatok Brüsszelben. Franciaországban is akarok pedagógiai munkát végezni, hiszen túl sok hazugságot ismételgetnek Magyarországról, a legcsekélyebb ismeret nélkül.

Talán emlékeznek rá, három éve Emmanuel Macron egyszerűen kirúgta a budapesti francia nagykövetet, amiért a valóságról mert beszámolót küldeni. A nagykövetünk, Éric Fournier felhívta a figyelmet az aggasztó és irracionális magyarfóbiára, ami a fősodratú médiát és a nyugati politikai osztályt jellemzi. Emiatt már másnap leváltották. Én a magam részéről nem köztisztviselő vagyok, hanem a francia emberek által megválasztott képviselő. Emmanuel Macron nem hallgattathat el engem, el fogom mondani, amit látok.

– Milyennek tartja a látogatás hivatalos programját? Elfogult vagy elfogulatlan?

– Egyelőre csak előzetes programunk van, de már az is tanulságos. Nyolc órát töltünk azzal, hogy beszélgessünk huszonöt, kifejezetten baloldali tényezővel – NGO-kkal, think tankekkel, akadémikusokkal, médiumokkal, nemzetközi szervezetekkel –, valamint egy óra negyvenöt percet az ellenzéki koa-lícióval és Budapest főpolgármesterével. Négy óra és tizenöt perc jut a kormányzati tisztségviselőkre és három óra tizennyolc konzervatív szervezetre és sajtótermékre – egyenként alig tíz perc!

A program tehát még nincs véglegesítve, de az világos, hogy a konzervatív civil társadalom nem kap sok szót. A projekt nyilvánvalóan egyoldalú, türelmesen meghallgatják majd az ellenzéket, vádolják a kormányt és figyelmen kívül hagyják annak támogatóit. Az pedig egészen botrányos, hogy a liberális Renew-frakció az utolsó pillanatban a momentumos Donáth Annát nevezte a bizottságba a román Ramona Strugariu helyére. Emlékszem, a LIBE három évvel ezelőtti varsói jogállamisági missziójától eltiltották a reformkonzervatív ECR-frakció tagját, Marek Jureket, mert maga is lengyel. Most azonban a LIBE-bizottság szocialista elnöke megengedi, hogy egy magyar ellenzéki képviselő Budapestre jöjjön és részt vegyen a munkánkban.

Ez a kettős mérce teljességgel szégyenletes és megmutatja, hogy az egész utazás valódi célja, hogy ártsanak a magyar kormánynak. A misszióért felelős képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield tökéletesen továbbviszi Judith Sargentini örökségét. Már részt vettem olyan üléseken Magyarország témájában, amelyeket Delbos-Corfield asszony vezetett, és ő már kialakította a véleményét. Nem objektívan vizsgálódni jön ide, hanem ügyészként, vádlóként. Mivel a honfitársam, valamelyest ismerem is. Franciaországban az ilyen politikai környezetvédőket görögdinnyének nevezzük – kívül zöld, belül vörös.

– Milyen következményei lehetnek ennek az újabb missziónak? Egy újabb jelentés netán?

– Az újabb jelentés már készül. A támadásoknak nem lesz vége. Besározni, destabilizálni akarják a Fideszt, becsmérelni a vezetőit. A fő céljuk vagy az, hogy Orbán Viktort a választásokon leváltsák – és itt azért komolyan meg kell kérdőjelezni ezt a botrányos brüsszeli beavatkozást, amellyel nyíltan egy nemzeti párt ellen kampányolnak –, vagy hogy engedjen az EU követeléseinek.

A módszer, amit alkalmaznak, megvetendő. Miután tudomásul vették, hogy a törvényes út, a hetes cikkely szerinti eljárás zsákutcának bizonyult, a pénztárcájánál akarják megfogni Magyarországot, túszul ejteni a magyar embereket, megfosztani őket a helyreállítási és hamarosan talán a strukturális alapok forrásai-tól is. Meg akarják fojtani az országot, hogy rosszabb legyen a gazdasági helyzet, hátha a választók ezért majd a Fideszt teszik felelőssé. De a posztnacionális nyugati elit megmutatja ezzel, mennyire híján van a kultúrának. Figyelmen kívül hagyják a történelmet, azt, hogy a magyaroknak mindig harcolniuk kellett a puszta létezésért is. Hérakleitosz azt mondta, a harc mindennek nemzője. Néhány, a valóságtól eltávolodott bürokrata fenyegetése kevés lesz egy ezeréves, az identitására büszke nemzettel szemben.