Külföld

Szijjártó: Szerbia felvétele az EU-ba egyértelmű európai érdek

A Nyugat-Balkán európai integrációjának támogatása a magyar külpolitika egyik legfontosabb célkitűzése - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután New Yorkban megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal és Vjosa Osmani-Sadriu koszovói elnökkel.

Szijjártó: Szerbia felvétele az EU-ba egyértelmű európai érdek
Szijjártó Péter Vjosa Osmani-Sadriu koszovói elnökkel (jobbra) is találkozott New Yorkban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország Szerbiát tartja a térség kulcsországának, amelynek európai uniós felvétele egyértelmű európai érdek, mivel a közösség megerősítése gyakorlatilag nem lehetséges Szerbia csatlakozása nélkül - mondta a miniszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében folytatott találkozóit követően.

Amennyiben az integrációs folyamat tovább akadozik, az Európai Unió elveszíti a hitelességét a Nyugat-Balkánon. És mivel a világpolitikában nem létezik vákuum, ezért ha az EU nem lép, más fogja átvenni a szerepét a régióban - mutatott rá.

Szijjártó Péter a katari külügyminiszterrel is egyeztetett, amelynek kapcsán elmondta, hogy az elmúlt években Magyarország sikeresen alakított ki kölcsönös tiszteleten alapuló, hasznos együttműködést az Öböl-térség országaival. Erre példaként hozta fel, hogy a katari labdarúgó-válogatott Debrecenben játssza felkészítő mérkőzéseit a 2022-es világbajnokságot megelőzően, s a vendégek teljesen elégedettek a körülményekkel.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel tartott találkozója után a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban elmérgesedett a viszony Fehéroroszország és az EU között. Márpedig szerinte elengedhetetlen lenne a párbeszéd csatornáinak, illetve az EU Keleti Partnerség programjának fenntartása.

Szijjártó Péter és máltai kollégája, Evarist Bartolo egyetértettek abban, hogy a déli irányból érkező, egyre erősödő migrációs nyomás fékezése érdekében rendkívül fontos az együttműködés az új líbiai kormánnyal, s az ország határvédelmi erőinek fejlesztése.

A miniszter tárgyalt az ENSZ-főtitkár helyetteseivel is. Kiemelte, hogy a nemzetközi erők afganisztáni kudarca nyomán fokozódik a terrorfenyegetettség. Ezen a téren pedig az ENSZ-nek vezető szerepet kellene vállalnia, amihez további pénzügyi forrásokra van szükség. Ezért Magyarország szorgalmazza, hogy az ENSZ terrorellenes műveleteinek finanszírozása kerüljön bele a világszervezet állandó költségvetésébe.

Kapcsolódó írásaink