Külföld

Orbán: A Nyugat nem akarja fenntartani önmagát

Míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, „egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, csütörtökön, a Várkert Bazárban.

Orbán: A Nyugat nem akarja fenntartani önmagát
Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormányfő kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció lefontosabb dimenziója - fűzte hozzá.

„Itt, nálunk, a migráció identitáskérdés” - hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve: Európában egy ország csak akkor működik, ha az ott élők a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak. Ha ez nincs így, egy ország, egy nemzet menthetetlenül szétesik - jelentette ki.

Leszögezte: Európában így a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok.

Objektum doboz

A magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját

A magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját - jelentette ki felszólalásában Orbán Viktor.

A magyar kormányfő kifejtette: ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a népességfogyás egyenletének egyetlen helyes és járható megoldása létezik: az államnak segítenie kell a családalapítást és a családok boldogulását.

Úgy értékelt: pénzt osztogatni a családoknak könnyű dolog, amihez „nem kell túl sok ész”. Azonban - folytatta - úgy kell támogatást adni a családoknak, hogy közben a gazdaság tartósan növekedjen. A magyar GDP 5 százalékát fordítjuk családtámogatásra, még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, az út felénél járunk, de legalább az irányt már ismerjük - tette hozzá.

Duplájára nőtt a házasságkötések száma, megfeleződött a művi terhességmegszakításoké

Kijelentette: ha nem lett volna az új speciális magyar családpolitika, és minden maradt volna a régiben, akkor tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Hozzátette: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, és 41 százalékkal csökkent a művi terhességmegszakítások száma Magyarországon.

Objektum doboz

A kormányfő megjegyezte: egy ilyen konferencia önmagában is értékválasztást jelent, hiszen nem mindenki véli úgy, hogy a demográfiai folyamatok alakításáról egyáltalán gondolkodni kellene. „Mi azonban azért vagyunk itt, mert nem elszenvedni, hanem alakítani akarjuk a népesedési folyamatokat” - hangsúlyozta.

Szerinte míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, „egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát”. Kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció lefontosabb dimenziója - fűzte hozzá.

„Itt, nálunk, a migráció identitáskérdés” - hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve: Európában egy ország csak akkor működik, ha az ott élők a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak. Ha ez nincs így, egy ország, egy nemzet menthetetlenül szétesik - jelentette ki. Leszögezte: Európában így a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok.

Objektum doboz

Aggasztóak a Nyugaton hódító mozgalmak

A magyar kormányfő arról is beszélt: aggodalommal figyelik a Nyugaton „szélsebesen teret hódító” újmarxista, újbaloldali, woke mozgalmakat, amelyek „már az óvodákban félre akarják nevelni” a gyerekeket, gyermekeket használnak „pride-aktivistaként”, és a gyermekeknek népszerűsítik a szabad nemválasztást.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett: Közép-Európában más a helyzet, itt ismerik a marxista gondolat természetét, hiszen 40 évig kellett együttélni vele. „Mi be vagyunk oltva a woke-izmus ellen, a történelmünk úgy véd bennünket a kulturális baloldaltól, ahogy a vakcinák védenek a koronavírustól” - fogalmazott.

Arra is felhívta a figyelmet: a magyarok védekeznek, mert a nyugati baloldal támad, úgy támadja a hagyományos családmodellt, hogy a család fogalmát relativizálja. Ennek eszköze szerinte az LMBTQ-lobbi és a genderpropaganda. „Célba veszik a gyermekeinket, nekünk tehát védekeznünk kell” - hangsúlyozta, jelezve, hogy Magyarországnak van egy alkotmányos család- és gyermekvédelmi rendszere, amely „automatikusan bekapcsol, ha veszélyben látja a családot”.

Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 A családvédelmi rendszer legfontosabb védvonala az Alaptörvény

A kormányfő a magyar családvédelmi rendszer legfontosabb védvonalának az alkotmányt nevezte, idézve az Alaptörvény családra, házasságra és gyermekekre vonatkozó részeit. Hangsúlyozta: míg Magyarországon ennek a védvonalnak a megerősítése érdekében nemzeti konzultációkat és népszavazásokat tartottak, addig Nyugat-Európában és Brüsszelben soha senki sem kérdezte meg az embereket, sem az LMBTQ-propagandáról, sem pedig a migrációról. Kiemelte: a kormány családpolitikája, az intézkedések és az alkotmányos védvonalak mögött létezik egy szellemi vagy antropológiai jellegű megfontolás is, ami mindennek az alapja, ez pedig az, hogy gyermeket vállalni öröm.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken kétoldalú megbeszéléseket folytat a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett állami vezetőkkel és a konferencia előadóival a Karmelita kolostorban - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor elsőként Mike Pence korábbi amerikai alelnököt fogadta, majd Aleksandar Vucic szerb államfővel tárgyalt. Ezt követően Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja érkezett a Karmelitába.

Objektum doboz

A tervek szerint a nap folyamán és pénteken további egyeztetéseket folytat Orbán Viktor a fórum előadóival, Dan Schneiderrel, az American Conservative Union (ACU) ügyvezető igazgatójával, Marion Maréchallal, a francia Nemzeti Front korábbi képviselőjével, a lyoni ISSEP politikai iskola főigazgatójával, Jaime Mayor Oreja korábbi spanyol belügyminiszterrel, a One of Us Federation elnökével, valamint Éric Zemmour francia filozófus-esszéistával - közölte a sajtófőnök.

Emlékeztetett: két hete járt Budapesten a szentatya, aki bátorította Magyarországot a családpolitikában. „Azt mondta, ne torpanjunk meg. Mi nem is adjuk fel, és Brüsszellel meg fogjuk vívni a gyermekvédelemről szóló csatát. A magyarok nem szoktak ígérgetni. Fogadkozás helyett én is csak annyit mondhatok, itt állunk, és másként nem tehetünk. Tudjuk, mi a dolgunk” - jelentette ki.

Orbán Viktor beszéde elején külön köszöntötte az eseményen részt vevő Mike Pence volt amerikai alelnököt, akinek azt kívánta, „térjenek vissza minél hamarabb”. Szintén külön köszöntötte a cseh és a szlovén miniszterelnököt, akiket arra emlékeztetett: együtt küzdenek Közép-Európa érdekeiért, országaik szuverenitásáért, a keresztény örökségért és az európai emberek biztonságáért.

A szerb elnököt és Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját köszöntve Orbán Viktor kijelentette: a Balkán jövője fogja meghatározni az európai biztonság jövőjét, ezért meg kell győzni a brüsszelieket, hogy ne folytassák az évszázadok óta alkalmazott politikájukat, amelyben a Balkánt ütközőzónának használják a saját kényelmük és biztonságuk érdekében.

A  IV. Budapesti Demográfiai Csúcsról és a felszólaló politikai szereplők beszédéről itt olvashat többet!

Kapcsolódó írásaink