Külföld

Merkel helyére pályázik Macron Európában

Berlin helyett már Párizsnak tesz szívességeket az uniós bizottságot vezető Von der Leyen, aki közeli szövetségesét fogja elveszíteni a szövetségi parlamenti választás után

Jelentősen átrendeződhetnek a politikai erőviszonyok Európában a német szövetségi választás után. Emmanuel Macron már most az unió vezetőjének szerepére pályázik, amitől Brüsszel sem zárkózik el, sok függ viszont attól, milyen összetételű kormány alakul majd Berlinben.

Merkel helyére pályázik Macron Európában
A német választások után francia dominancia születhet az Európai Unióban
Fotó: AFP/Michele Tantussi

Kevesebb befolyása lesz európai és globális szinten Angela Merkel német kancellár utódjának – írta tegnapi hírlevelében a brüsszeli Politico. A lap szerint az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen nemcsak egy közeli szövetségest veszít el Merkel visszavonulásával, hanem politikai mentorát is, aki a nehéz időkben is az uniós testület vezetője mellett állt.

A német kancellár távozása után Von der Leyen legközelebbi szövetségese Emmanuel Macron francia elnök lehet. A Politico lap szerint a bizottság vezetőjének múlt heti évértékelő beszédében kiemelt szerepet kaptak a francia prioritások, különösen a 2022 januárjában kezdődő francia tanácsi elnökség idején megrendezésre kerülő európai védelmi csúcstalálkozó bejelentése lepett meg sokakat. Von der Le­yen később a CNN-nek adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ausztrália lemondta a hagyományos dízelmeghajtású tengeralattjárókra adott rendelését, és inkább az Egyesült Államoktól rendel atommeghajtású tengeralattjárókat.

Az Európai Bizottság vezetője valószínűleg a Merkel utáni korszakra próbál felkészülni. Európában jelentősen átrendeződhetnek a politikai erőviszonyok, különösen akkor, ha a szociáldemokrata Olaf Scholz alakíthat kormányt a vasárnapi szövetségi parlamenti választás után. Az SPD győzelmével az Európai Néppárt is jelentősen meggyengülne, amelynek Von der Leyen pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is tagja.

Emmanuel Macronnak egyébként azért nem kell aggódnia, hogy ki lesz a következő kancellár, viszont nyugtalankodhat amiatt, hogy mennyi időbe telik majd az új német kormány megalakulása, és kik kerülnek majd a fontos miniszteri posztokra. Merkel visszavonulása lehetőséget ad a francia elnöknek arra, hogy növelje pozí­cióját az EU-ban, azt azonban Párizsban is tudják, hogy a német koa­líciós tárgyalások ideje alatt nem sok előrelépést érhetnek el. „Az új kormány megalakulásáig kapcsolatban kell maradnunk a tárgyaló felekkel, hogy napirenden tartsuk az EU és Franciaország számára fontos kérdéseket” – mondta a Politicónak Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter.

Armin Laschetnek, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének mind­össze néhány napja maradt, hogy meggyőzze a választókat, ő a legalkalmasabb a szövetségi kormányfői posztra. Laschet számára most különösen fontos Merkel támogatása, aki eddig ritkán vett részt a kampányban. A kancellár kedden felszólalt a CDU stralsundi eseményén, kiemelve, hogy Laschet vezetésével a CDU képes a jólét fenntartására és a biztonság garantálására. 

Nő a nyomás a német határon

Az elmúlt hetekben hetven olyan afgán állampolgárt tartóztattak fel a német hatóságok, akik illegálisan utaztak be Németországba, miután Kabulból az Egyesült Államok kimenekítette őket Európába. A Die Welt című lap közlése szerint Lengyelországból 32, Olaszországból 26, Franciaországból hét, Spanyolországból öt afgán érkezett Németországba, mert nem akart a befogadó országban maradni.

A német hatóságok megpróbálják visszavinni az érintetteket oda, ahol beadták a menedékkérelmüket, erre azonban kevés az esély. A múlt évben százezer migránsból mindössze 2953 főt sikerült visszaszállítaniuk a német hatóságoknak abba az uniós országba, ahol beadták kérvényüket. Időközben Lengyelország felől is egyre több illegális migráns érkezik Németországba, szeptember első felében négyszáz főt fogtak el a keleti határon, csaknem annyit, mint egész augusztusban.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink