Külföld

Kövér László: Büszkék lehetnek a visegrádi négyek

Büszkék lehetnek a visegrádi négyek (V4) az együttműködés létrejöttére, a kooperáció az elmúlt 30 év alatt sikertörténetté vált - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön.

Kövér László: Büszkék lehetnek a visegrádi négyek
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (j) beszél, mellette Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kövér László a V4-ek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) házelnökeinek tanácskozását megnyitó beszédében emlékeztetett: 30 éve a három ország (Csehország és Szlovákia akkor még közös államot alkotott) vezetői úgy döntöttek, közép-európai kezdeményezést indítanak el, hogy a részt vevő országok az európai integráció folyamatában érdekeiket együtt jobban érvényesíthessék.

A konferencián az európai jövőről, az értékekről és érdekekről cserélnek eszmét - mondta az Országgyűlés elnöke, megemlítve, hogy a legutóbbi, informális találkozó óta csak két hónap telt el.

Grendel Gábor szlovák parlamenti alelnök, Vondrácek Radek, a cseh képviselőház házelnöke, Vystrcil Milos, a cseh szenátus házelnöke, Grodzki Tomasz, a lengyel felsőház (Szenátus) házelnöke, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Terlecki Ryszard, a lengyel alsóház (Szejm) marsall-helyettese a visegrádi országok házelnökeinek konferenciája utáni sajtótájékoztatón
Grendel Gábor szlovák parlamenti alelnök, Vondrácek Radek, a cseh képviselőház házelnöke, Vystrcil Milos, a cseh szenátus házelnöke, Grodzki Tomasz, a lengyel felsőház (Szenátus) házelnöke, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Terlecki Ryszard, a lengyel alsóház (Szejm) marsall-helyettese a visegrádi országok házelnökeinek konferenciája utáni sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a V4-együttműködés mindig nagy hangsúlyt fektetett a parlamenti dimenzióra, mivel a parlamentekben születnek azok a döntések, amelyek alapján a kormányok végre tudják hajtani politikájukat.

Hozzátette, hogy a találkozó napirendi pontjai közül az egyik az Európa jövője kérdéskör, amelybe beletartozik a Nyugat-Balkán, valamint a keleti partnerség országainak helyzete, ami közvetlen hatással van Közép-Európa politikai, gazdasági, biztonságpolitikai helyzetére.

Az államtitkár azt mondta, hogy a magyar V4-elnökség mottója, az Indítsuk újra Európát! jelszó jól jellemzi a mostani helyzetet. Hozzáfűzte, hogy a járványhelyzetben nagyon fontos, hogy a közép-európai térség együtt tudja legyőzni a járványt, másrészt minél hamarabb újra tudja indítani a térséget, amely az elmúlt években már Európa motorjává vált. Ez a 65 milliós térség megmutatta, hogy az unión belül a legmagasabb növekedést tudta hozni, és a parlamentek összefogásának köszönhetően sikerült egy sok kérdésben egységes politikai térséget felmutatni, ami már nem annyira népszerű a nyugati politikában - fűzte hozzá Sztáray Péter.

A KKM államtitkára azt mondta, a magyar elnökség lényege, hogy az Indítsuk újra Európát! jelmondat szellemében megerősítse a térséget, és ehhez a gazdaság, a kultúra, a társadalom és a diplomácia ad egyre több muníciót.

A V4-ek egyetértenek abban, hogy az Európai Uniónak egyik ország számára sincs alternatívája

A visegrádi országok közös céljának nevezte az Országgyűlés elnöke annak elérését, hogy az Európai Unió versenyképesebbé, hatékonyabbá, erősebbé váljon az egyre élesedő világversenyben. Kövér László a V4-ek házelnökeinek csütörtöki visegrádi találkozóján azt mondta, egyetértenek abban, hogy az EU-nak egyik ország számára sincs alternatívája.

Kövér László a V4-ek házelnöki konferenciájának zárásaként, a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a tanácskozás első napirendi pontja Európa jövőjét, az értékek és érdekek témáját ölelte fel. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az Európai Unió jövője nem azonos Európa jövőjével. A vita, a konzultációsorozat, amelyet az EU elindított, Európa jövőjéről szól, ezért a magyar kormány szeretné, hogy formálisan ebben a vitában a délkelet-európai országok is részt vegyenek.

Második napirendi pontként említette az Országgyűlés elnöke a V4 Plusz együttműködés elmúlt évekbeli tapasztalatait, azt, hogy az unión belüli, illetve kívüli, csatlakozásra váró, vagy EU-n kívüli partnerekkel milyen együttműködés alakítható ki. Kitért arra is, hogy pénteken a Parlamentben tartják - már 10. alkalommal - a visegrádi és a délkelet-európai országok házelnökeinek konferenciáját, amelyen sürgetik majd az Európai Unió intézményeit, hogy gyorsítsák fel a délkelet-európai országok csatlakozási folyamatát. A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa is részt vesz - mondta a házelnök.

Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke arról beszélt, hogy minden államnak kicsit mások a prioritásai, de megvannak azok a területek, amelyek összekötik az országokat. Hozzátette, hogy Szlovákiában a legérzékenyebb érték ma az igazság, az igazságosság és az a törekvés, hogy visszaállítsák az emberek jogállamiságba vetett bizalmát.

A szlovák politikus elmondta, három olyan területet jelöltek meg, amelyek összekötik a visegrádi országokat: az első a biztonság, mivel ütközőzónában vannak az illegális migráció tranzitállamaként, a második közös ügy a további államok uniós integrációja, a harmadik pedig a közös agrárpolitika. Úgy fogalmazott: ha le tudták küzdeni a 40 évig tartó totalitárius rendszerek nyomását, hogy megváltoztassák az értékrendjüket, "akkor mindent le tudunk küzdeni".

Radek Vondrácek, a cseh képviselőház elnöke emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta 30 év gyarapodást éltek meg a V4-ek. "Ahogy növekednek az országaink, növekszik az ambíciónk is, hogy jobban hallhatóak legyünk. Az erős Európa részei szeretnénk lenni, erős hanggal" - jelentette ki.

Elmondta, egész nemzedékek számára jelentene tragédiát, ha ezt az "államszövetséget" valamilyen baj érné, kívánatosnak tartják, hogy a vitákban a visegrádi országok hangja is hallható legyen. Szükségszerűnek nevezte az unió bővítését a délkelet-európai országokkal, ha ezt az EU nem teszi meg - mondta -, "más lép a helyünkbe".

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke az EU-n belüli problémák megoldásáról szólva úgy vélekedett: "nem arra van szükség, hogy úgy tegyünk, mintha egy kicsit az unión kívül lennénk. Aktívan törekedjünk annak elérésére, hogy a saját álláspontunkról meggyőzzünk a többieket" - szorgalmazta.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a V4-eknek dolgozniuk kell a versenyképességük fejlesztésén. Fontosnak tartotta, hogy támogassák Ukrajna és a délkelet-európai országok uniós csatlakozási törekvését, és célként jelölte meg, hogy "maradjunk meg a legszabadabb és legdemokratikusabb közösségnek a világban".

Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke elmondta, teljes egyetértés volt abban, hogy a keleti partnerségnek, illetve a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásának elsőbbséget kell élveznie, ha ezek az országok teljesítik az integráció feltételeit. Hozzátette, a bővítés elősegítéséért a V4-eknek meg kell osztaniuk tapasztalataikat a csatlakozni kívánó országokkal.

Ryszard Terlecki, a lengyel szejm alelnöke hozzászólásában a szolidaritást, a törvényességet, a V4 országok értékeinek tiszteletben tartását és az Európai Unió nyitottságának szükségességét emelte ki. Meglátása szerint a szolidaritáshoz tartozik, hogy a tagállamok szavazatának azonos súlya legyen. Kijelentette, "több törvényességet" várnak el az uniótól. A szervezet és annak intézményei nem kerülhetik meg az alapszerződésben foglalt elveket, mert az EU ezekre épül.

Az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy kontinensnek ezen a részén vannak olyan elemek, amelyek "önazonosságunkhoz, függetlenségünkhöz tartoznak" - hangsúlyozta. Olyan hagyományos értékek - tette hozzá -, amelyekhez "nem illeszkedik az a szokásforradalom, melyet megpróbálnak ránk kényszeríteni".

Ryszard Terlecki véleménye szerint az uniónak egész Európa felé nyitva kell állnia, és a csatlakozni vágyó országoknak pontos ütemtervet kell biztosítania. A visegrádi országok közössége gazdasági és politikai értéket képvisel, és súlyukkal számolni kell egész Európában - hangsúlyozta a lengyel politikus.

Kapcsolódó írásaink