Külföld

A britek tovább várhatnak Biden elnök aláírására

Kereskedelmi egyezmény

További tárgyalásokra van szükség a brit–amerikai kereskedelmi megállapodás ügyében – közölte Joe Biden amerikai elnök, aki kedd este a Fehér Házban fogadta Boris Johnson brit miniszterelnököt.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia uniós kiválása nyomán nem kerülhet veszélybe Észak-Írországban a békefolyamat. A szigetország uniós kilépése mögött álló érvek egyike volt, hogy London így az EU-tól függetlenül köthet majd kereskedelmi megállapodásokat. Mindazonáltal eddig ezt még nem sikerült elérnie a jelentős piacot képviselő országokkal, így az Egyesült Államokkal, Kínával és Indiával sem.

A tárgyalások után a Fehér Házban tartott sajtókonferencián megrökönyödést okozott az, hogy miután Boris Johnson miniszterelnök javaslatot tett Joe Bidennek arra, hogy válaszoljanak néhány újságírói kérdésre, az amerikai elnök csak úgy reagált: „Sok szerencsét!” Azután viszont, hogy a brit miniszterelnök válaszolt néhány kérdésre, a tiltakozó újságírókat kitessékelték a teremből, mielőtt még Biden elnököt is megszólíthatták volna.

Kapcsolódó írásaink