Külföld

„Válságok idején különösen fontos a gyermeket nevelő családok védelme”

A világnak az elmúlt időszakban számos válsághelyzettel kellett szembenéznie, amelyek során a legkiszolgáltatottabb csoportok komoly veszélyeknek vannak kitéve, ezért napjainkban különösen fontos a gyermeket nevelő családok védelme - hangsúlyozta Szijjártó Péter szerdán New Yorkban.

„Válságok idején különösen fontos a gyermeket nevelő családok védelme”
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a Gyermekek elleni erőszak válság idején című konferencián fog felszólalni a nap folyamán az ENSZ 76. közgyűlésének keretében.

Szijjártó Péter ennek kapcsán kijelentette, hogy a koronavírus-járvány gazdasági krízist eredményezett, ezért különösen fontos a gyermeket nevelő családok támogatása, hiszen a szülőknek kettős terhet kell viselniük, ugyanis egyrészt dolgozniuk kell, másrészt az óvodák, iskolák bezárása miatt a gyerekekről is gondoskodniuk kell napközben.

Kiemelte: Magyarország ebből a szempontból jó példát mutat, mivel ha a gazdasági növekedés üteme az év végére eléri az 5,5 százalékot, akkor az állam visszafizeti a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Objektum doboz

Emellett a világjárvány másik fontos következménye, hogy az élet egy jelentős része a virtuális térbe szorult vissza, így rengeteg tapasztalatlan felhasználó lépett fel az internetre, akik könnyű prédát jelentenek a kiberbűnözők számára - mutatott rá a tárcavezető. Majd hozzátette, a gazdasági bűnözők mellett a szélsőséges ideológiáktól és a szexuális propagandától is meg kell óvni a kiskorúakat. Ehhez pedig szerinte globális szintű szabályozásra lenne szükség.

Az egyesek által bírált magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arról számolt be, hogy találkozói során a jogszabályhoz sokan gratuláltak, még ha ezt nem is merik nyilvánosan megtenni, tartva a politikai támadásoktól.

Végezetül leszögezte: azt senki nem vitatja, hogy a szülők ismerik legjobban a gyermekeiket, s az olyan érzékeny kérdésekben, mint a szexuális orientációval kapcsolatos nevelés, egészen biztos, hogy ők tudják legjobban elmagyarázni azt, amit ilyenkor el kell, ahogy ők tudják azt is, hogy mikor van ennek itt az ideje. „Ennél fogva senki nem vitathatja, hogy a szülők kizárólagos joga kell legyen a gyermekek nevelése a szexuális orientáció szempontjából” - fogalmazott.
 

A tiszteleten kell alapulnia a demokráciák közötti nemzetközi együttműködésnek

A demokráciák közötti együttműködésnek a tiszteleten kell alapulnia, az egyes országok kioktatása és bírálata helyett - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszaka keretében vett részt a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet 10. miniszteri szintű ülésen. A külügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta, hogy már a szervezet neve is bizonyítja, hogy a demokrácia fogalma nem igényel további minősítést, illetve különböző típusú demokráciák léteznek a világban az egyes országok történelmi, kulturális, vallási öröksége alapján.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a liberális demokráciák képviselői megpróbálják kisajátítani, monopolizálni a demokráciafogalmat, márpedig ez a megközelítés meglehetősen antidemokratikus. „A liberális demokrácia pusztán egy típusa a demokráciának, nem maga a demokrácia” - fogalmazott.

A miniszter szavai szerint a demokrácia azt jelenti, hogy a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról. Aláhúzta: semmilyen külső szereplőnek nincs joga megkérdőjelezni ezt a döntést, függetlenül attól, hogy annak mi az eredménye. „Senkinek nincs joga ahhoz, hogy egy politikai rendszert tekintélyelvűnek vagy diktatórikusnak minősítsen pusztán azért, mert a nép világos felhatalmazása alapján egy politikai család egyértelmű többséggel rendelkezik a parlamentben” - tette hozzá.

Végezetül kijelentette, hogy a demokráciának mindig a tiszteleten kell alapulnia, így a demokráciák közötti nemzetközi együttműködést is a tiszteletre kell alapozni a jövőben. Ennek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a világ országai kölcsönös függőségben vannak egymással, s ez a felismerés „friss levegőt” hozhat a nemzetközi együttműködésbe.

A világ közös felelőssége a vízkészletek megőrzése

A világ közös felelőssége a vízkészletek mennyiségének és minőségének megőrzése, amelynek a nemzetközi közösség pontosan tisztában is van a mikéntjével, így nincs kifogás a cselekvés elmaradására - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a vizes témájú, magas szintű, online tartott kísérőrendezvényen vett részt az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakának keretében, és felszólalásában hangsúlyozta, hogy ez olyan ügy, amelyet a világ együtt nyer meg vagy együtt veszít el.

„Mára teljes mértékben tisztában vagyunk a vízzel kapcsolatos kihívások ökológiai, nemzetközi, politikai, gazdasági és társadalmi súlyával. Tudjuk, hogy min és hogyan kellene változtatni, valamint rendelkezésre áll a szükséges technológia is” - szögezte le.

 A helyzet súlyosságát érzékeltetve rámutatott, hogy a világon jelenleg mintegy 2,3 milliárd ember él olyan területen, ahol vízhiány van, ez a szám azonban 2050-re megduplázódhat. Emellett ekkorra az elsivatagosodás már egymilliárd ember mindennapjait veszélyeztetheti, és a vízzel kapcsolatos problémák miatt helyi konfliktusok is kitörhetnek.

Mindezek nyomán pedig a következő évtizedekben emberek tízmilliói kényszerülnek majd lakóhelyük elhagyására, s várhatóan jelentősen erősödni fog a migrációs nyomás - figyelmeztetett a tárcavezető.

Majd ezt követően kijelentette, hogy a nemzetközi diplomáciának nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie a vízkészletek békés elosztására, illetve határozottabban fel kellene lépnie az ezek jövőjét fenyegető tényezők ellen. Aláhúzta: Magyarország fejlett technológiával rendelkezik a vízgazdálkodás terén, emellett egyike a világ azon huszonegy államának, amelyek képesek voltak arra, hogy gazdasági teljesítményük növelésével párhuzamosan csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat.

Szijjártó Péter végezetül megerősítette, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Szerinte ezen a területen fel kell ismerni az atomenergia fontos szerepét, ugyanis az tiszta, biztonságos, olcsó és környezetbarát energiaforrást jelent. Hozzátette, a paksi atomerőmű bővítése például évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

Kapcsolódó írásaink