Külföld

Újabb négy év Justin Trudeau-val

Kevés hely marad a kanadai parlamentben a politikai pluralizmusnak, valódi ellenfél nélkül a liberálisok

A kanadai előre hozott választásokból Justin Trudeau liberálisai kerültek ki győztesen. Az erősen balratolódott konzervatívok egy esetleges győzelme sem hozott volna radikális fordulatot az ország politikai arculatában.

Újabb négy év Justin Trudeau-val
Nem ért célt Justin Trudeau az idő előtti választások kiírásával
Fotó: AFP/Dave Chan

Nem hoztak jelentős változást a hétfőn megtartott kanadai előre hozott választások: ugyan Justin Trudeau miniszterelnök Liberálisok pártjának sikerült megszerezni a legtöbb, 158 szavazói körzetet, de ezzel újra csak egy kisebbségi kormányt tud majd alakítani. A második helyen 119 szavazókörzetben aratott győzelemmel az Erin O’Toole vezette Konzervatívok, a harmadikon pedig Yves-Francois Blanchet Québeci Blokkja (BQ) szerepelt 34 győzelemmel. A parlamentbe 25 kerülettel bekerültek még Jagmeet Singh liberális Új Demokratái (NDP) és két székkel az Annamie Paul vezette Zöldek.

Az összesített szavazatok több mint öt százalékát szerezte meg a Maxime Bernier vezette Kanadai Néppárt (PPC), melynek politikai programja szinte egyedüliként jellemezhető a klasszikus értelemben vett polgári konzervatívként. Ennek ellenére a kanadai parlamentben nem foglalhatják el helyüket, mivel egyetlen választókörzetben sem sikerült megszerezniük az abszolút többséget. A Zöldeknek, akiknek kevesebb, mint fele annyi szavazatot sikerült megszerezniük, 2 széket is kapnak majd a parlamentben.

Erin O’Toole vezetése alatt viszont a Konzervatívok is jelentősen balra tolódtak. Ahelyett, hogy O’Toole pártja modern konzervativizmusára építette volna választási programját, úgy akarta kifogni a szelet Trudeau kampányának vitorláiból, hogy megpróbálta saját magát beállítani a klímaváltozás elleni harc, vagy az LMBTQ-jogok igazi védelmezőjeként. Ez a taktikája nem jött be, hagyományos konzervatív politikát támogató szavazóit inkább Bernier pártja felé hajtotta, akinek jelentősen megnövekedett az össznépességi támogatottsága. A konzervatívok ilyetén balratolódása viszont azt eredményezi, hogy a most újraválasztott kanadai parlamentben majd a gyakorlatban csak liberális és radikális baloldali politikai nézetek kapnak hangot, ami egyesek szerint megkérdőjelezi azt, hogy létezik-e valódi pluralizmus a kanadai politikai rendszerben.

Ezt a véleményét hangoztatta Maxime Bernier néppárti politikus egy minap elhangzott, Jordan Peterson neves kanadai akadémikussal folytatott beszélgetésében, melynek során azt panaszolta, hogy a kanadai sajtó egész egyszerűen nem ad teret a pártja által népszerűsített konzervatív nézeteknek, míg például a két százalékon álló zöldpártiak vezetője még a televíziós vitákban is részt vehetett. A néppártiak vezetője bírálta azt a gyakorlatot is, hogy a nagy amerikai technológiai óriások, európai példákhoz hasonlóan, cenzúrázták pártja képviselőinek nyilatkozatait, vagy pedig letiltják közösségi felületeiket.

Ami Justin Trudeau miniszterelnök jövőjét illeti, sokan szemére vetik, hogy ugyan az előre hozott választások az adófizetőknek 600 millió dollárjukba kerültek, az erőviszonyok szinte semmit sem változtak. A politikus a választási eredményeket ugyan saját döntésének megerősítéseként értékelte mondván, „világos mandátummal küldenek vissza minket dolgozni”, de a Liberális Párton belül is erősödnek azok a hangok, amelyek Trudeaut már inkább kockázati tényezőnek tekintik, mintsem a sikeres kormányzás zálogának.